null

Utstilling: alumni Christian Strand / Cyan galleri / 30. juni – 2. juli
Christian André Strand har tilbrakt de siste syv årene i Paris, hvor han har arbeidet med egne prosjekt og assistert ulike fotografer. Christian ville lage et prosjekt som omhandler overvåking, men etter terrorangrepene i Paris 2015 forandret han vinklingen på prosjektet, noe som ledet til tre års arbeid med Traces of Tracking, som undersøker dualiteten mellom behovet for å føle seg beskyttet og behovet for privatliv. Nå åpner han utstilling på CYAN i Oslo.

– I arbeidet med Traces of Tracking har jeg oppsøkt steder med høy overvåking for å fange stemningen og sporet av mennesker. Noen ganger trengte jeg ikke oppsøke, den samme tunge stemningen kom til meg. Jeg har ikke nødvendigvis oppsøkt og planlagt på hvilke tidspunkt jeg skal fotografere, heller konstant hatt med kamera og fotografert det som har skjedd på veien. Jeg ønsker å vise en subjektiv side av følelsen jeg selv hadde under og etter attentatet på Charlie Hebdo og terrorangrepet i Paris.

Bilder tatt gjennom overvåkningskamera, observasjoner i gaten og en konstant spenning gjør subjektiviteten relevant for de som betrakter fotografiene. Serien undersøker også dualiteten av å bli beskyttet og på samme tid ha ens privatliv invadert – følelsen av trygghet og samtidig kjenne på en underliggende trussel. Å leve med den konstante følelsen om at noe har skjedd – eller er i ferd med å skje. Traces of Tracking som bokprosjekt ble nominert til Mack Books First Book Award i 2016 og Christian mottok kunstnerstøtte fra Ingrid Lindback Langaard stiftelsen i januar 2016. Nå er han altså aktuell med separat-utstilling på CYAN;

– Prosessen med utstilling har vært veldig spennende, fra kurator Andrea Gamst kontaktet meg til print og produksjon av utstillingen i uken før vernissage. Siden en av seriene er fotografert på polaroider er det kun ett eksemplar av hvert bilde. Stort sett alle andre bilder er fotografert analogt og det har vært en lang prossess og finne negativer, skanne og printe digitalt. Noen av bildene er også forstørret i mørkerom. Jeg velger å jobbe analogt nettopp fordi denne prosessen hjelper meg med å gjøre mer beviste valg. Det samme gjelder prosessen å ta selve bilde.

I tillegg til den allerede omtalte serien Traces of Tracking er det to andre serier som presenteres på utstillingen 30. juni. Den første med fotografier tatt med et polaroid kamera fra 1969. En serie med enkeltbilder fra Cuba, New York, Paris og Oslo. Og en annen nyere serie som fortsatt er under arbeid som blir lansert på denne utstillingen.

Christian inspireres av fotografer som Graham, Eggleston, Tillmans og McGinley. Mye inspirasjon kommer også fra ander kilder enn fotografi, men aller viktigst er stedene han bor eller besøker over lengre tid. Og menneskene han treffer.

– Dette var veldig viktig for Traces of Tracking, siden Paris er en by jeg har lært å kjenne over 7 år. Det var vanskelig å analysere byen på nytt og finne nye ting å fotografere. Fotografer jeg har jobbet for som Ola Rindal og Cyrille Weiner er også viktige inspirasjonskilder, siden det har vært en viktig del av min utdanning.

Christian var blant de første fotografene som gikk ut av Bilder Nordics toårige fotografutdanning, mens skolen fortsatt var i etableringsfasen. Vi er derfor nysgjerrige på hva han mener er det viktigste han har erfart gjennom kreativ utdanning?

– Å få et godt grunnlag, spesielt innen kunst- og fotografiets historie. Å få kontakt med og assistere andre etablerte fotografer, som jeg mener er den beste mulige utdanningen å ha innen fotografi.

Og ditt beste tips til nåværende og kommende fotostudenter?

– Tålmodighet. Og å være ærlig med deg selv og dine fotografier, jobbe med egne ting uten å tenke på å få aksept fra andre fotografer eller andre personer som føler de er viktige innen kunstverden.

Du kan lese mer om utstillingen og vernissage her. Du kan også se mer av Christians arbeider på hans nettside. Velkommen til utstillingsåpning!

Christian André Strand, uteksaminert ved Bilder Nordic School of Photography i 2009. Aktuell med separatutstilling på CYAN galleri i Oslo, 30. juni – 2. juli 2017.

Instagram: @christianandre

Foto: Ola Rindal