Intervju med alumni 2013 Trine Hisdal om å bli tatt opp rett i TinAgent
Trine Hisdal
Kun to måneder etter studietiden ved Bilder Nordic School of Photography ble Trine Hisdal tatt opp i stallen til Tinagent.
I følge agenten var det portretter som umiddelbart vekker begeistring og nysgjerrighet, samt en sterk formsans, som var utslagsgivende for valget.

Trine er født og oppvokst i Bergen, men flyttet til Oslo for rundt tre år siden for å studere ved fotografi ved Bilder Nordic School of Photography. Hun forteller at hun har arbeidet fem år som grafisk designer, og har en utdannelse innen grafisk design fra The Arts Institute i Bornemouth, England. Hva fikk Trine til å gå videre til fotografi, og hvordan har en bakgrunn fra grafisk design påvirket henne som fotograf?

 

– Som grafisk designer arbeidet jeg med flere identitetsprosjekter hvor billedbruken var en viktig del av den helhetlige visuelle profilen. Jeg ble fascinert av at nettopp bildene kunne stå alene, nesten uten noen andre elementer, og allikevel formidle alt det den visuelle identiteten skulle formidle. Kanskje det er en klisjé, men jeg innså for alvor hvor virkningsfullt et fotografi kan være og bestemte meg for å lære mer om hvordan jeg kunne skape mine egne bilder.

 

 

Og Trines bilder må kunne sies å være virkningsfulle. Cathrine Sigurdsen i Tinagent beskriver Trines stil slik ”Et veldig spennende uttrykk med sterke portretter og et krystallklart fotografisk blikk!”. Mange av Trines bilder oppleves å ha en slags poetisk tilnærming, men hva kommer dette av? – Poetisk tilnærming, det liker jeg, takk! Kanskje det kommer av at jeg er glad i de tingene som ikke er for perfekte og glossy? Jeg lever uansett godt med denne merkelappen!

 

Å møte Sally Mann
At det er flere som har lagt merke til Trines særegne uttrykksform er tydelig. I studietiden ble hun valgt ut som en av 12 deltakere i den spesielle workshopen Spirit Level, ledet av fotograf Arno Rafael Minkkinen. Spirit Level arrangeres forskjellige steder og samler studenter fra tre forskjellige skoler hver gang. Workshopen Trine var med på var femte gang Spirit Level ble arrangert . Kan du fortelle litt om denne opplevelsen?

 

– Sammen med studenter fra Frankrike, USA og Norge dro vi i fjor høst på en roadtrip gjennom åtte stater i USA, og endte opp hjemme hos Sally Mann i Lexington, Virginia. Å få møte Sally Mann, og få oppleve hennes omgivelser, var helt klart en stor opplevelse. Det føltes nesten uvirkelig å kunne gå fritt i landskapene hvor hun har tatt mange av sine ikoniske fotografier. Gjennom hele roadtripen arbeidet vi med individuelle fotoprosjekt, og workshopen ble ”avsluttet” noen måneder senere med utstilling i USA, Frankrike og Norge.

 

 

Årets nykommer 2013
Du ble jo også tildelt bronse i reklamefotografenes landskonkurranse, Gullsnitt, i kategorien Årets Nykommer i 2013. Kan du fortelle litt om prosjektet du deltok med her? – Prosjektet jeg sendte inn til Gullsnitt heter ”Saturn”. Tittelen referer til de kvalitetene som denne planeten representerer innenfor astrologi; prøvelser, begynnelser og avslutninger. ”Saturn” er et veldig personlig prosjekt for meg, og omhandler opplevelsen av disse hendelsene i mitt eget liv.

 

Ut i fra det du forteller oppleves prosjektene dine som godt planlagte og gjennomtenkte. Kan du fortelle litt om hvordan du arbeider med et prosjekt fra begynnelse til slutt? – På mange måter kan arbeidsprosessen som fotograf sammenlignes med arbeidsprosessen jeg benyttet meg av som grafisk designer. Hvert prosjekt starter selvfølgelig alltid med research; både visuelt og innholdsmessig. Basert på dette jobber jeg så frem et moodboard, som gjerne justeres i samarbeid med kunder eller samarbeidspartnere. Moodboardet fungerer som en ledetråd gjennom hele prosjektet fra start til slutt, og sikrer at alle involverte jobber mot samme mål. I tillegg forsøker jeg å stole på magefølelsen. Den er viktig gjennom hele prosjektet, men får størst plass når alle ytre ”rammer” er konkretisert.

 

 

Helt a4
Har du noen prosjekter på gang nå for tiden? – Ja, i det siste har jeg jobbet sammen med ti andre fotografer på et prosjekt kalt ”Helt A4” i regi av Sunnaas sykehus. Prosjektet har som mål å vise funksjonshemmede som en ressurs i samfunnet; ”Se hva jeg gjør, ikke hva jeg er”. Resultatet stilles blant annet ut på rådhusplassen i Oslo og festplassen i Bergen fra 21. Oktober. Dette blir en viktig utstilling det er verdt å få med seg!

 

Sist men ikke minst: like etter sommeren ble Trine tatt opp som ett av to nye medlemmer i byrået Tinagent. Cathrine Sigurdsen i Tinagent har blant annet uttalt at ”Da vi første gang så Trines bilder vekket de en umiddelbar begeistring og nysgjerrighet. Dette kombinert med en særdeles velutviklet formsans var utslagsgivende for å tilby Trine en plass i teamet.” Men hvordan har det vært å komme rett ut i det virkelige markedet? Kan du fortelle litt om hvordan disse første månedene i Tinagent har vært?

 

– Å gå fra studenttilværelsen rett ut i arbeidslivet er helt klart en overgang, men samtidig mindre dramatisk enn jeg på forhånd hadde forestilt meg. Bilder Nordic har vært flinke til å forberede oss på akkurat dette, spesielt gjennom modul-prosjektene vi jobbet med de to siste semestrene, og ikke minst gjennom dyktige veiledere. Det er veldig spennende å få lov til å arbeide og utvikle meg videre som fotograf i Tinagent-stallen, og jeg gleder meg til fortsettelsen!

Intervju med alumni 2013 Trine Hisdal om å bli tatt opp rett i TinAgent

Trine Hisdal, f. 1981, født og oppvokst i Bergen. Uteksaminert ved Bilder Nordic School of Photography i 2013. Tidligere uteksaminert ved The Arts Institute i Bornemouth, England. Tatt opp i stallen hos fotobyrået TinAgent rett etter endte fotostudier.