null
Tidligere student Felix Falck-Næss stakk av med den gjeve portfolioprisen 2020
– Når du tenker «tør jeg dette» så burde svaret ditt alltid være, JA! Jeg prøver!

Felix Falck-Næss tok toårig fotograf utdannelse på Bilder Nordic og tar nå sitt tredje år ved London College of Communication i London. Høsten 2020 stakk han av med tidsskriftet Fotografis gjeve Portfoliopris med bildeserien “hunting high and low”.  Ifølge juryen skapte Falck-Næss en historie for hvert enkelt bilde gjennom linsen.

 

Gratulerer med premien! Hvordan føles det?

– Tusen takk! Det føles uvirkelig. Da jeg fikk telefonen fra en som sa han var fra forlaget fotografi med beskjed om at jeg var vinner av årets portfoliopris trodde jeg det var en spøk. Jeg ble så i sjokk at jeg la meg ned i gresset og naboen min måtte spørre om det gikk bra med meg.

 

Kan du fortelle litt om prosjektet?

I fotoserien «Hunting high and low» har jeg dokumentert en stillestående og intens jakt. Jeg ønsket ikke å dokumentere jakten som en klassisk reportasje, men valgte å eksperimentere med uttrykket og tolke situasjonene på min måte. Jeg er oppvokst med jakt, og ønsket å gi et innblikk i hva jakt er i dag. Jaktmiljøet har ikke forandret seg stort over årene, og det er nettopp det jeg syns var interessant å se på.

Foto Felix Falck-Næss fra vinner-serien «hunting high and low»

Hvordan var prosessen frem mot innsending? Hvordan velger man ut et prosjekt? Fikk du noe hjelp? 

Jeg var veldig usikker på om jeg skulle sende noe inn til konkurransen, men etter å ha tatt en runde innom mine forelesere ved Bilder Nordic så overbeviste de meg om å delta! Prosessen mot innsending var intens for meg, man kan fort sette seg fast i sin egen kreative boble. Med veiledning fra venner og forelesere klarte jeg å velge ut prosjektet mitt. Det er ditt prosjekt og du som til slutt velger, men det er en stor fordel å forhøre seg hva de rundt deg synes og mener slik at man ikke blir gal!

Du studerer nå videre i England, kan du fortelle litt om det? Hva er de største forskjellene mellom utdanningen i Norge og i England? 

London er en helt fantastisk by å studere i, som ikke minst har utrolig mange flotte gallerier og museum til stor inspirasjon. Jeg går nå på London College of Communication (LCC) som samarbeider med Bilder Nordic slik at man kan gå ett tredje år og oppnå en Bachelor. Ved LCC har jeg undervisning i kunsthistorie og lærer om hvordan fotografi har utviklet seg, og hvordan vi bruker fotografi i dag. Skolen er en «lekeplass» for fotografer, du har muligheten til å eksperimentere med ideer og konsepter gjennom bruk av mørkerom, studioarbeid, håndverk og min personlige favoritt – sette sammen fotobøker.

Den største forskjellen mellom LCC og Bilder Nordic er at det er en mye større skole, det er nærmere 5000 studenter her. Selve foto-avdelingen er derimot på samme størrelse som hos Bilder Nordic. Vi jobber mye med ideutvikling og møter hver time med nye ideer etter å ha utforsket oss frem med test-shoots.

Hvor håper du å være om fem år?

Om 5 år håper jeg verden er fri for korona, og at jeg er hjemme i Norge eller i utlandet. Jeg håper jeg jobber med bok og utstilling av mine prosjekter som jeg har produsert over lang tid. Også har jeg en stor drøm om å møte William Eggleston. Det hadde vært gøy!

 

Har du noen tips til kommende fotograf-studenter?

Jeg hadde en lærer en gang som sa til meg «hvis du vil gjøre noe, så gjør det!»

Det er et utsagn som har vært med meg siden. Hvis du har en ide, ikke nøl med å leve den ut og tørre utforske! Hadde ikke jeg turt å bli med en gjeng ukjente mennesker på jakt hadde jeg ikke kommet hit jeg er i dag.

Til fremtidige fotostudenter sier jeg, ikke begrens deg selv, tenk stort i starten og rediger heller prosjektet ned under prosessen. Når du tenker «tør jeg dette» så burde svaret ditt alltid være – JA! Jeg prøver!

Foto Felix Falck-Næss

Nysgjerrig på vår fotoutdanning?

Les mer her – FOTOGRAF | TOÅRIG | 120 STUDIEPOENG

Lyst å studere videre i London?

Les mer her – TA EN BACHELOR I LONDON

Se et utvalg fra fotoserien «hunting high and low» under

14 605 comments on “Tidligere student Felix Falck-Næss har vunnet portfolioprisen