null

Årets bilde 2018 vinnere: student Simen Ulvestad, alumni Mirjam Stenevik og foreleser Linda Bournane Engelberth!

 

Fredag 15. mars fikk Pressefotografenes Klubbs prestisjetunge, årlige premiering Årets bilde av stabelen. Blant vinnerne finner vi tidligere og nåværende studenter ved Bilder Nordic School of Photography! 

Toårig student Simen Ulvestad ble kåret til Årets nykommer med prosjektet «Peter Pan» – et prosjekt om Aleksander Bakken, en fri sjel med lidenskap for kunst og poesi. Juryen begrunner seieren med at Simen forteller om sin generasjon og verden på en spennende måte. I tillegg vant alumni Mirjam Stenevik kategorien Dokumentar Norge med prosjektet «Å kome frå ei øy» – et prosjekt om å ønske å distansere seg fra småsamfunnet man har vokst opp i, men så lengte tilbake likevel. Vår kjære foreleser Linda Bournane Engelberth tok 2. plass i kategorien Portrett med et bilde fra det pågående prosjektet «Outside the Binary» – en portrettserie om mennesker som hverken identifiserer seg som mann eller kvinne.

Årets bilde 2018 logo

Kåringen av Årets bilde er Pressefotografenes klubbs prestisjetunge, årlige premiering av det ypperste innen norsk foto- og videojournalistikk. Konkurransen bidrar til å sette det aller beste innen dokumentarfotografi på dagsordenen. Årets bilde bidrar også til å skape debatt og engasjement om fotojournalistikken, og bidrar til å sette en standard for visuell journalistikk.

Se alle vinnere og les mer om Årets bilde her!

Foto: Simen Ulvestad - Årets bilde 2018

 

Årets nykommer 2018: Simen Ulvestad

Peter Pan

Aleksander Bakken er det man kan kalle en fri sjel. Kunst og poesi er hans lidenskaper. Motivene på bildene er knyttet til han, og uttrykker hans hverdag slik han ser den. Hans tanker. Hans liv. Livet hans kan tolkes på ulike måter, det kan dømmes eller respekteres. Man må aldri glemme at bare Aleksander selv bærer sannheten, slik vi bærer våre.

Juryens begrunnelse: Årets nykommer forteller om sin egen generasjon og verden på en spennende måte. Han skiller seg tydelig ut i konkurransen, med et fritt bildespråk. Serien vinneren har sendt inn kunne godt ha spisset narrativet sitt og jobbet med å vise frem hvorfor akkurat denne historien er viktig for leseren.

Dokumentar Norge 2018: Mirjam Stenevik

Å kome frå ei øy

En snau time sør for Bergen ligger øya Selbjørn, med litt over 2000 innbyggere og ett vinmonopol. Dette er et prosjekt om å reise langt vekk, ivrig etter å distansere seg fra småsamfunnet man har vokst opp i, men så lengte tilbake likevel.

Juryens begrunnelse: Som alle andre europeiske land, sentraliseres Norge mer og mer. Kommuner og fylker blir slått sammen. Denne serien forteller om dette med en udirekte, sørgelig nerve. Samtidig er det et håp i den, og et veldig fint bilde på Norge og om å ikke flytte til byen.

Foto: Mirjam Stenevik - Årets bilde 2018
Foto: Linda Bournane Engelberth - Årets bilde 2018

Portrett 2018: 2. plass – Linda Bournane Engelberth

Outside the Binary

Ana (22) fra Yogyakarta i Indonesia identifiserer seg som «gender fluid». ”Jeg vil ikke kategoriseres som mann eller kvinne fordi det å være «gender fluid» er å være uten grenser. Jeg har følt det slik siden jeg var et barn. Det å ha et flytende kjønn er veldig komplisert, spesielt når det kommer til forhold. Mennesker vil som regel alltid ha en definisjon, om du er mann eller kvinne, og jeg føler meg ukomfortabel med dette. Alt jeg ønsker er å være meg selv og å bli akseptert for den jeg er.”

Juryens begrunnelse: Et bilde man stopper opp ved. Måten hun står på tiltaler juryen, hun får være ekstremt sterk. En historie som fortelles av mange, en historie man skal ta på alvor. Et godt fotografi.