null
Synøve Johannessen

Synøve

Jeg har arbeidet med kreative yrker som visual merchandising, layout/reklame, grafisk design og reklamefoto i hele mitt arbeidsliv. Et hektisk arbeidsliv som nesten tok knekken på meg gjorde at jeg måtte gjøre noen konkrete valg og endringer i livet. 

Ønsket om å utvikle meg videre som fotograf steg mer og mer frem i bevisstheten. Våren 2017 søkte jeg litt rundt på nettet og Bilder Nordic kom opp som en spennende alternativ. Jeg pleier sjelden å tenke meg om to ganger om det er noe jeg har lyst til så sendte raskt inn en søknad.

Hverdagen ved Bilder Nordic

Det har vært et fantastisk år ved Bilder Nordic. Vi var en mangfoldig gjeng som møtte opp første skoledag, og bare det å forholde seg til medelever var veldig uvant for meg. Vi ble etterhvert en utrolig flott og sammensveiset gjeng. At så mange mennesker hadde så ulike uttrykk og retninger var utrolig inspirerende. Jeg forsto raskt hvor viktig det var å være fokusert og dedikert fra første dag. Jeg forholdt meg slavisk til deadlines og var fast bestemt på at ingen oppgave, uansett hvor utfordrende den måtte være,  skulle forkastes eller utsettes. Hadde jeg ikke tidlig tatt det valget hadde jeg ikke fått det utbytte jeg fikk av utdannelsen.

Skolen og utdanningen

At oppgavene har vært innen så mange sjangre og i tillegg vært relevante har vært veldig morsomt og inspirerende. Det beste har likevel vært lærerne: jeg har aldri møtt lærere som er så dedikerte og lidenskapelige i faget de underviser. At de i tillegg er utøvende yrkesfotografer som delte uhemmet av sine erfaringer, var helt fantastisk bra! Jeg gledet meg stort til hver time, hver oppgavegjennomgang og hver nye lærer som dukket opp.

At vi også hadde tilgang til skolens studioer og printere døgnet rundt har hjulpet stort på utviklingen min og gitt meg en trygghet som fremtidig utøvende fotograf.

Utfordringer

At skolen favnet så mange sjangre var jeg litt uforberedt på. Personlige grenser og barrierer måtte brytes for å virkelig føle at en hadde gjort sitt ytterste for å løse en oppgave optimalt. Ofte føltes det som om oppgavene haglet rundt deg til tider og redselen for ikke klare å levere dukket nok opp i blant.

Spesielt krevende var noen av workshoppene. Det fantastiske ved de var at uansett hvor håpløst ting kunne se ut til å være, klarte jeg å levere langt utover hva jeg trodde jeg var i stand til. Det å jobbe under stort press har vært en flott erfaring jeg har vokst mye på som både menneske og fotograf.

Veien videre

Å utvikle meg som kunstfotograf er et av de større planene mine for fremtiden. Jeg opplever også meg selv som mye tryggere på å fotografere mennesker og det er noe jeg vil jobbe med og utvikle til noe eget.  Å utdanne meg videre samt lete etter kursholdere som inspirerer meg vil være kontinuerlig prosess.

Inspirasjon

Jeg vil vel si at den største inspirasjonskilden under utdannelsen har vært lærerne. De ga oss også verdifulle tips om andre fotografer verdt å følge med på innen de ulike sjangerene og det var og er – av stor verdi for meg. Ellers er film og teater en stor kilde til inspirasjon både når det gjelder lyssetting, stemning og komposisjon. Der er mengder av gode nettsteder også, så det er bare å dykke inn i den verdenen.

Jeg kunne listet opp mengder av fotografer som er gode, men enkelte klassikere kommer jeg uansett ikke utenom: Robert Frank, Irving Penn, Henry Cartier Bresson, Diane Arbus, Nadav Kander og Annie Leibovitz. 

Jeg har stor sans for kompositt og det finnes mange gode nyere fotografer innen det temaet. Uten at jeg vil dra frem noen navn så kan jeg vel si at jeg har en liten dragning mot det mørke og mystiske.

Tips til medstudenter og kommende studenter

Dette  blir et svært krevende år, men også et av de morsomste årene du vil oppleve i skolesammenheng. Ikke vær redd for å bryte grenser og barrierer – det vil du vokse mye på og det er den eneste måten å utvikle deg på til å bli en bedre og tryggere fotograf.

Synøve Johanessen gikk ut fra Bilder Nordic våren 2018 etter å ha fullført ettårig grunnutdanning.

Følg Synøve her:

Instagram @ synjoha