Hans Jørgen Ro - student Foto2
Studentintervju: Hans Jørgen Ro
- Du trenger ikke nødvendigvis å vite hvor du skal, men hvis du lærer deg å ta det neste steget, selv om du ikke vet helt hvor det leder, så stopper du aldri opp. De fleste ender opp i perioder hvor man ikke skjønner hva man holder på med og hvorfor. Hvis du lærer deg å jobbe videre i de situasjonene, så kan du komme deg gjennom det meste.

Hans Jørgen Ro er utdannet elektroingeniør og har jobbet flere år i IT-bransjen. Han studerte grunnutdanning i fotografi først, og begynte på Foto2 høsten 2019.

Jeg har hatt interesse for foto så lenge jeg kan huske. Det å leke med kamera, se hva man kan lage, og utforske hvordan verden ser ut har alltid interessert meg. Jeg innså at for å lære foto skikkelig trengte jeg å få tilbakemelding og få meg et miljø. 

 

Å studere videre har ikke bare vært enkelt, der grunnutdanningen dytter studentene i mange retninger og oppfordrer til å prøve mye, dreier Foto2 seg i større grad om å fordype seg i et prosjekt.

I starten var det litt frustrerende, da man går gjennom en periode hvor man er usikker på hele prosjektet, og hva man får ut av det. Nå som vi nærmer oss slutten er det veldig motiverende å se hvordan prosjektet har vokst og hva man kan få til på et år. Samholdet på studiet, og det å følge andres prosesser har vært motiverende og lærerikt. Man kommer tett på mange forskjellige utfordringer, og kan lære av de andre prosjektene. Dette gir deg mye mer læring enn om man bare skulle fokusert på sitt eget.

Hans Jørgen Ro - student Foto2

Jeg liker at fotografiet balanserer mellom å vise det som er ekte og det som er fantasi. Man tenker at et fotografi er objektivt og forteller sannheten, men jeg opplever at en viktig faktor for at et fotografi engasjerer er nettopp subjektivitet. Det å få dele hvordan man ser verden uten å bruke ord, er en gave i en hverdag ellers styrt i stor grad av det skriftlige og muntlige ordet.

Jeg blir inspirert av det å jobbe. Når jeg går ut for å ta bilder, genereres inspirasjonen og ideene underveis. Det handler ofte om å få gitt meg et spark bak for å komme ut, så skjer det gjerne av seg selv etterpå. Jeg blir også inspirert av å se andres ferdige resultater og av å høre hvor mye arbeid som ligger bak. Det at andre har giddet å jobbe i mange år med samme prosjekt, inspirerer meg til å legge inn ekstra arbeid i min egen prosess.

 

Hva er det viktigste du har lært hittil?

Hvor mye annet bra arbeid som ligger der ute og hvor lite jeg kan og forstår. Som utrent fotograf, tenkte jeg at jeg tok veldig kule bilder, og at andre burde se på dem. Etter grunnutdanningen hadde jeg lært nok til å forstå at jeg ikke kan noen ting. Av dette har jeg nå lært at mitt arbeid egentlig ikke er så interessant for noen andre, så jeg må passe på å jobbe med prosjekter jeg selv synes er interessante og viktige. Min egen interesse og fordypning er det eneste som har mulighet til å gi arbeidet verdi.

 

Hva er ditt beste tips til kommende studenter?

Lek, utforsk og jobb. Du trenger ikke nødvendigvis å vite hvor du skal, men hvis du lærer deg å ta det neste steget, selv om du ikke vet helt hvor det leder, så stopper du aldri opp. De fleste ender opp i perioder hvor man ikke skjønner hva man holder på med og hvorfor. Hvis du lærer deg å jobbe videre i de situasjonene, så kan du komme deg gjennom det meste.

Hans Jørgen Ro - student Foto2
Hans Jørgen Ro - student Foto2

Hans Jørgen Ro

Se mer av hans arbeid på han hjemmeside her.

Følg han på Instagram her.

Ønsker du å styrke din fotografiske stemme? Foto2 er et ettårig deltidsstudie på kveldstid – les mer her.