Amy Elizabeth McLaren - student Foto2
Studentintervju: Amy Elizabeth McLaren
-Finn noe du virkelig har en lidenskap for, vær åpen for nye ting, kom deg ut av komfortsonen og ta imot innspill fra de andre studentene, for de er en utrolig viktig del av skoleåret. Og husk å ha det gøy!

Amy Elizabeth kommer opprinnelig fra Hereford i England, men er oppvokst i Hamar. Da hun var yngre, handlet livet om hest – hun hadde to hester, og brukte all sin tid i stallen og i konkurranser, med et ønske om å virkelig satse på dette. I 2010 tok det brått slutt; hun ble hardt skadet i en hesteulykke, og måtte lære å lese, skrive og snakke på nytt.

Livet ble brått endret, hun mistet store deler av ungdomsskolen, mistet venner og lidenskapen hun hadde hatt gjennom ti år. Etter flere tøffe år, kjempet hun seg gjennom videregående – hun var en av få som bestod retningen design & håndverk og design & tekstil; dette var endelig en lettelse for Amy, og hun bestemte seg samtidig for at hun aldri skulle studere igjen.

-I mange år visste jeg ikke hva jeg ville gjøre. Jeg prøvde å jobbe her og der, men trivdes ikke og ble ikke behandlet særlig bra heller. Én dag bestemte jeg meg for å flytte vekk, komme til en ny by der ingen kjente meg, og der ingen kjente til ulykken.

Amy søkte hos Bilder Nordic og SoFI – School of Fashion Industry. Hun kom inn begge steder, men valgte til slutt Bilder Nordic. Hun begynte sin fotografiske reise med grunnutdanning i fotografi.

-Det var det beste valget jeg kunne tatt når det kom til skole. Det var et krevende, men lærerikt år, og jeg ble overrasket over hvor mye arbeid det er å fotografere. Målet mitt var å nå ut til mennesker med bilder – de sier mer enn tusen ord, jeg ville hjelpe folk å skape minner, fryse fine øyeblikk og skape magi.

Etter et år på deltid, ønsket hun å gå litt dypere – etter en endt grunnutdanning kan man søke seg videre på toårig fotografutdanning og foto2. På grunn av helsen, passet Foto2 perfekt for Amy, siden det også gjennomføres på deltid.

Foto2 er lagt opp mer som et mentorbasert program for utvikling av sin egen fotografiske stemme, og man kommer inn med et ønske om å jobbe med et spesielt prosjekt over ett år.

-Å få plass på Foto2 gjorde meg veldig glad, og jeg visste med én gang hva mitt prosjekt skulle være!

Amys prosjekt handler om organdonasjon, et prosjekt som står henne veldig nært. Amy ble født tre måneder for tidlig på grunn av svangerskapsforgiftning, og moren ble feilmedisinert, som resulterte i leversvikt. Begge kjempet for livet og begge overlevde – likevel hadde moren behov for en ny lever, og i 2011 kom endelig dagen da hun kunne få en transplantasjon.

-Jeg er uendelig takknemlig for at noen sa ja, for hvis det ikke hadde vært et menneske som kunne gitt leveren sin, hadde jeg ikke hatt en mor i dag. Det var da jeg skjønte hvor viktig dette er, og derfor har jeg hatt et ønske om å arbeide med dette lenge.

Amy har fotografert folk fra hele landet som enten har fått en transplantasjon, eller som har donert. Hun har portrettert menneskene, arrene deres og fått historiene, som er en viktig del av prosjektet. I tillegg samarbeider hun tett med Stiftelsen Organdonasjon.

-Å studere Foto2 har vært morsomt og krevende, vi jobber med et eller flere prosjekt over et helt år, og alt av skole er da tilrettelagt etter dine ønsker og behov. På grunn av pandemien har vi, som alle andre, hatt skole over nett. Det har vært greit, men jeg er en type som hadde hatt bedre utbytte av å være på skolen. Det siste halve året har prosjektet stoppet litt opp fordi alle jeg fotograferer er i risikogruppa, men nå har jeg begynt å fotografere igjen og det er så gøy!

-Det viktigste jeg har lært så langt er at det er viktig å ha selvdisiplin. Alt står på deg og hva du bestemmer deg for å bruke tiden din på. Det er også viktig å være tålmodig, ting tar tid å planlegge så man kan ikke stresse det. Mitt beste tips til kommende studenter er å ha en god plan over dine ideer som kan bli til prosjekter. Finn noe du virkelig har en lidenskap for, vær åpen for nye ting, kom deg ut av komfortsonen og ta imot innspill fra de andre studentene, for de er en utrolig viktig del av skoleåret. Og husk å ha det gøy!

Amy Elizabeth McLaren

Her finner du informasjon om utstillingen hennes!

Se mer av arbeidet på hennes Facebook-side her.

Følg henne på Instagram her.

Ønsker du å styrke din fotografiske stemme? Foto2 er et ettårig deltidsstudie på kveldstid – les mer her.

Amy Elizabeth McLaren - student Foto2