null
Prissetting & Grunnleggende Forretningsdrift med Bård Ek

Etter uteksaminering med en bachelor i fotografi fra West Surrey College of Art and Design i 1990, har Bård Ek arbeidet og tjent penger som fotograf. Han har arbeidet med alt fra reklame, magasinfoto, mote, portretter og video. Han har hele veien drevet med eget firma, både enkeltpersonsforetak og AS, og dette har gitt han god innsikt og erfaring med prissetting og forretningsdrift for fotografer.

-Kreative mennesker generelt (en fotograf bør være kreativ) har ofte ikke så lyst eller evner til å sitte med papirarbeid og regnskap. De fleste fotografer jeg kjenner er mer opptatt av faget sitt enn økonomi. De synes arbeidet er morsomt og givende, og tenker ikke at man skal ta ordentlig betalt for arbeidet man gjør.

Det viktigste jeg har lært som fotograf er at du må ha system og oversikt på regnskapet ditt, selv om du bruker regnskapsfører. Derfor er det supert med nye digitale regnskapstjenester som fiken.no blant annet. Det gjør at du selv kan følge lettere med på regnskapet ditt, og holde oversikt, så du ikke går på en smell.

Foto: Bård Ek - Bilder Nordic School of Photography

Ved Bilder Nordic underviser han i Bildekommunikasjon I og II, men også Prissetting & Grunnleggende Forretningsdrift.

– Det viktigste å huske på når det kommer til prissetting er å sette opp alt du gjør, ikke bare fotograferingen. Lag et detaljert pristilbud også med møter, planlegging, etterarbeid, fotoutstyr, rekvisita etc. Da forstår kunden bedre hva de betaler for. Spør også gjerne hvor mye de har satt av i budsjettet før du priser, så vet du litt om ambisjonsnivået til kunden. Og sist men ikke minst: avtalen om bruksrett – avklar hvor lenge bildet skal brukes, og i hvilken sammenheng!

På fire skoletimer går vi gjennom prising på forskjellige typer oppdrag og kontrakter med kunder, modeller og andre som er involvert. Vi snakker også om hvor viktig det er å inkludere bruksretten i kontrakten, og litt om kunstfotomarkedet. I tillegg får studentene en innføring i spørsmål rundt rettigheter til bilder og modeller som er med i bildet.

Hva tror du er det mest overraskende med det du lærer bort?

-Å være fotograf kan være en jobb, ikke bare en hobby.

Bård Ek - foreleser bilder nordic

Bård Ek har en bachelor i fotografi fra West Surrey College of Art and Design i Storbritannia. Siden 1990 har han jobbet med mange forskjellige typer fotografi, som reklame, magasin, mote, mat og video. Han har jobbet både kunstnerisk og kommersielt, og markert seg i norsk fotografi med sin særegne estetikk og bruk av farger. Bård har gitt ut flere bøker med egne prosjekter.

Les mer om Bård her

Se Bårds arbeid på hans hjemmeside