Fotoskolen Bilder Nordic har gleden av å invitere til gratis foredrag med den anerkjente norske fotografen Bjørn Opsahl i Oslo onsdag 28. februar 2018
Portrettworkshop med
Bjørn Opsahl
Meld deg på
Bjørn Opsahl er blant landets mest profilerte fotografer, og har i 25 år holdt på med musikkfotografi og portrett. I hans siste prosjekt følger han talkshowet Skavlan og portretterer gjestene i sitt provisoriske backstage-studio. Her opererer han med tidsrammer på 90 sekunder til 20 minutter, og prosjektet har hittil har vart i seks år og resultert i mer enn 20 000 eksponeringer. Prosjektet regnes som et av Nordens største portrettprosjekt og skal på sikt resultere i en bokutgivelse.

 

I juni er Bjørn klar for å dele sin kunnskap og erfaring i en intensiv helgeworkshop med fokus på portrett, hvor deltagerne blir kjent med hele prosessen fra research til opptak til etterarbeid. Du vil lære om portrett som uttrykksform, lyssetting i studio og enkle verktøy for etterarbeid, og hver deltager går hjem med et stort print av sitt beste bilde fra workshopen.

 

Om Bjørn Opsahl
Med portrett og underholdningskultur som sitt spesialfelt er Bjørn Opsahl en av landets mest profilerte fotografer. Han har også bemerket seg som regissør og kunstfotograf. Bjørn er kjent for sine modige portretter av verdens største kjendiser og kulturpersonligheter, men jobber også mye med film, og har blant annet laget en rekke musikkvideoer og reklamefilmer.

 

Allsidigheten til Bjørn har også resultert i flere utstillinger: ”Bjork – Venice/Stockholm” på Barbeint i 1995, ”Deadscapes” på Henie Onstad kunstsenter i 2005 og ”Ask The Dust” på Stenersenmuseet sommeren 2009. I 2015 bokdebuterte han på Cappelen-Damm med boka “Seigmen”, om sitt 22-årige samarbeid med Seigmen.

 

Bjørn er fotolærer ved Elvebakken VGS og har de siste åtte årene vært fast veileder i musikkvideo-produksjon ved Bilder Nordic School of Photography. Våren 2018 holder han også flere åpne foredrag for skolen.

 

 

Om workshopen
Denne workshopen handler om portrett som uttrykksform og vil dekke en rekke aspekt av portrettering. Gjennom historiske referanser, karakteristika og virkemidler i portrettering får du et teoretisk grunnlag til å forstå portrettet som uttrykksform. I forarbeidet vil du lære om viktigheten av god research og hvordan du kan gjøre best mulige forberedelser til opptak som kan være vanskelige å forberede.

 

I studio lærer vi om lyssetting – fra demonstrasjon av tolv ulike lyssettinger med kun én lampe, til et fullt lysoppsett med fire lamper. Bjørn deler sine erfaringer gjennom en hel portrettshoot, hvor vi vil snakke en hel del om regi og hvordan vi jobber med mennesker for å få frem det vi ønsker i bildet. I tillegg kommer vi innom hvordan vi kan lete etter lys og se eksisterende lys på location, slik at vi kan utnytte omgivelsene til det maksimale. Deltagerne får deretter prøve seg på egenhånd, under kyndig veiledning av Bjørn og hans hjelpelærer.

 

På søndag jobber vi med utvalg av bilder under veiledning før Bjørn demonstrerer sin arbeidsflyt og noen av sine viktigste verktøy i Adobe Lightroom. Deltagerne jobber deretter med etterarbeid på sine utvalgte bilder, før felles gjennomgang av bildene fra helgen med endelig feedback og påfølgende oppsummering av workshopen.

 

I løpet av denne helgen i juni vil du altså være gjennom både planlegging, gjennomføring av opptak og etterarbeid veiledet av Bjørn Opsahl og hans dyktige lærerassistent. Workshopen foregår i skolens lokaler, med tre fullt utrustede fotostudioer, mac-rom med all nødvendig programvare og nødvendig utstyr tilgjengelig. Alt du trenger selv er kamera og minnekort.

 

Ved avslutning av helgen vil du motta 1stk A3-print av ditt beste bilde fra helgen, samt et kursbevis på deltagelse.

 

 
Artist-besøk på workshopen
Under workshopen får vi også reell erfaring med artistportrettering: Bjørn inviterer med seg to gamle venner som deltagerne får portrettere. Alex Møklebust, frontfigur i Seigmen, og sanger Linnea Dale har vært med Bjørn i lignende settinger tidligere, og er erfarne foran kamera. Møklebust er også en erfaren pedagog, som underviser fast på populærmusikk-linja på Westerdals.

 

 

Program for workshopen

 

Fredag 8. Juni kl 18.00 – 21.00
 • Velkommen til workshop! Praktisk informasjon og gjennomgang av program for helgen.
 • Introduksjonsforedrag med Bjørn Opsahl; Portrettfotografi og egne erfaringer
 • Portrettfotografi – historikk og karakteristika
 • Forberedelser for morgendagen

 

Lørdag 9. Juni kl 09.00 – 18.00
 • Praktisk demonstasjon i studio v/Bjørn
 • Lunsj
 • Praktisk arbeid med portrettfotografi i studio & på location
 • Oppsummering av dagen

 

Søndag 10. juni kl 09.00 – 18.00
 • Gjennomgang av råmateriale og utvalg
 • Bjørn demonstrerer viktige verktøy i Lightroom
 • Lunsj
 • Praktisk etterarbeid under veiledning
 • Gjennomgang av endelig arbeid & feedback
 • Oppsummering av workshopen

Pris og informasjon

Tidspunkt:
8. – 10. juni 2018
Se detaljert program nederst i artikkelen.

Sted:
Bilder Nordic School of Photography, Nedre Vollgate 8, Oslo

Pris:
4 800 kr

Antall plasser:
16