Alle mennesker i kreative yrker har på et eller annet tidspunkt slitt med manglende kreativitet, og spesielt i de øyeblikkene man trenger det mest. Hvordan kan vi øve oss opp til å bli mer kreative?

Kreativiteten treffer oss noen ganger som lyn fra klar himmel mens den andre ganger kommer krypende inn over oss mens vi vasker opp vinglassene eller knyter skolissene; kreativiteten, den uangripelige kraften som ofte forsvinner når man trenger den mest – går det an å gripe den eller holde den fast? Er det mulig å dyrke den?

 

Et stearinlys og en boks tegnestifter
Gestalt-psykologen Karl Dunckers utførte sitt kjente kreativitetseksperiment for første gang i 1942. Hver deltaker fikk et stearinlys og en boks med tegnestifter utdelt og fikk beskjed om å feste stearinlyset på veggen fortest muligslik at det ikke ville dryppe stearin når det ble tent. Løsningen var å sette lyset oppi tegnestift-boksen, som de fleste forstod til slutt, men eksperimentet viste en gang for alle at stress hemmer kreativitet. Da Glucksberg gjentok eksperiment i 1962 innførte han insentiver for å gjøre oppgaven raskest mulig. Han delte han gruppen i to – den ene fikk beskjed om at forskerne ønsket å finne gjennomsnittstiden på å løse oppgaven, den andre gruppen fikk pengepremier ettersom hvor raskt de løste oppgaven. Effekten var slående – de som ble tilbudt pengepremier for rask utførelse utførte oppgaven betydelig saktere enn de som gjorde det «for science only». Konklusjonen ble at ekstern motivasjon fungerer ikke på kreativitet.

 

Hjelp hjernen din
Men hva er det da som fungerer? En viktig faktor er å ikke sett opp hindringer i idémyldre-fasen. «Når du lager musikk eller skriver eller skaper noe, er det jobben din å ha mind-blowing, uansvarlig sex uten kondom med ideen du skriver om», sier Lady Gaga. La alle, absolutt alle ideer komme frem og skriv dem ned – det er gjennom alle de dårlige, rare ideene at du kommer frem til den fantastiske ideen til slutt.

Et annet viktig punkt er å lage lister. Kreativitet handler om å rydde opp i hjernen slik at kreativiteten har mulighet til å utfolde seg fritt. Hvis livet ditt er kaos og du er stressa for neste innlevering, er det lite sannsynlig at du får presset kreativitet ut av hjernen din. Start med å sette opp en plan for når du må gjøre hva, samt dagsplaner. Start med for eksempel tre ting du skal gjøre ferdig før du legger deg. Når hjernen ser at planen er på plass, slipper den å bruke energi på det, og kan bruke den på morsommere ting i stedet. Tegn med farger i avtaleboka di, fargekod notatene dine etter kategori og viktighetsgrad. Hjernen fungerer bedre dess flere forskjellige knagger den kan henge ting på, så gi den flere!

Hvis alt er låst, legg fra deg arbeidet ditt og gjør noe helt annet. Hjernen din, og spesielt kreativiteten, jobber alltid i underbevissheten og kan komme opp til overflaten når du minst venter det. Gi den tid og plass til å utfolde seg, og sett den inn i nye mønstre ved å gjøre noe helt annet. Glem alt du må gjøre og gå istedenfor en lang tur, se en film du ikke har sett før, dra ut med venner du ikke har hatt tid til siden du begynte på BNSOP eller bak brød i tre dager i strekk – og plutselig vil du oppleve at nye ideer dukker opp. Kreativitet stimuleres også av å la hjernen få hvile. Meditér og la tankene forsvinne og slapp helt av. Det hjelper ikke bare på stress og helsa, men du blir mer fokusert og jobber mer effektivt når du først jobber.

 

La deg inspirere
Står du fast er det lurt å se hva andre har gjort før deg. Sjekk ut nye fotografer, blogger, filmer – print ut, heng det opp og omring deg med andre menneskers kreativitet. Hør på musikk som inspirerer deg – lukk øynene og tenk på hva du vil. «Clear thinking at the wrong moment can stifle creativity» sier Karl Lagerfeld, og han har rett!

Å lese mer vil gjøre at du utvider horisonten og utvikler intellektet. Start med en liste over de beste bøkene i historien – det er en grunn til at de havnet på den lista. Spør venner, bekjente og forbilder om å anbefale deg bøker. Du vil få helt andre måter å se verden på, et rikere visuelt språk og bli en hundre ganger mer interessant samtalepartner!

Les litt hver dag. Foto: Camilla Longva

 

Kanskje er det viktigste du kan gjøre hvis du befinner deg i en lite kreativ periode i livet er å gjøre noe du er redd for. Delta i en helgetur med rollespill med masse folk du ikke kjenner, ta en buss du aldri har tatt før og gå av på det kjipeste stedet du finner, spør en fremmed om du kan ta et bilde av ham, reis til et sted alene. Ingenting føles bedre enn å ha trosset sin egen frykt og kommet ut sterkere og modigere på den andre siden.

 

Kreativitet er ikke noe som kan tvinges ut, men ved å utvide horisontene dine og gi hjernen din både den stimuli og roen den trenger kommer kreativiteten til å komme smygende ut av seg selv. Og hvis alt annet failer, funker rødvin alltid.

Kommentarer