Intervju med alumni 2016 Maria Gossé dokumentarfotograf
Maria Gossé
Maria Gossé var ferdig utdannet fotograf juni 2016, men har allerede rukket å skape oppmerksomhet i både inn- og utland.

Med sine sterke dokumentarprosjekt utforsker hun subkulturer og individer som enten bryter med, eller er et uttrykk for, normer og idealer i samfunnet.

Undressed og Metamorphosis
Prosjektene Undressed og Metamorphosis er gode eksempler på akkurat dette. Her utforsker Maria Gossé to ulike subkulturer, som ved første øyekast fremstår svært ulike; burlesk og bikini-fitness. Burlesk er en underholdningsform som først dukket opp rundt 1850, og ordet burlesk betydde opprinnelig spøk eller latterliggjøring. I dag er burlesk representert i Norge ved et lite miljø med kun 20 profesjonelle aktører. Bikini-fitness er en konkurranseform som fokuserer på ekstrem kroppsbygging for kvinner, og har hatt en oppblomstring i popularitet de senere årene. – På overflaten handler både burlesk og bikini-fitness om å stå på en scene og bruke kroppen til å uttrykke noe. Men måten du bruker kroppen på, og hvilke idealer og historier de forteller er ganske ulike. De er begge et uttrykk for hvordan individet forhandler med samfunnet og omgivelsene, både bevisst og ubevisst, om hvordan man skal se ut, og hva vi tenker om kropp. På den måten utforsker begge prosjektene den sosiale kroppen, og kroppen i samfunnet.

 

 

 

Maria forteller at både burlesk og bikinifitness-miljøet er subkulturer med egne regler, ritualer og symboler. Det er miljøer folk flest ikke vet så mye om, med mindre en selv tilhører miljøet. Maria selv kjente ikke til verken burlesk eller bikinifitness før hun startet arbeidet med prosjektene; – Bikinifitness er ganske absurd – det ser ganske absurd ut – og har et helt eget skjønnhetsideal. Samtidig er det skjønnhetsidealet bare en ekstremversjon av det kvinneidealet som eksisterer i resten av samfunnet, nemlig den slanke, muskuløse kroppen, som forbindes med kroppskontroll og viljestyrke. Det er lett å latterliggjøre og snakke ned bikini-fitness, og kalle det overfladisk. Men nettopp derfor ville jeg gå inn i det og møte det hele åpent og mest mulig fordomsløst.

 

 

Prisvinnende prosjekter & workshop i New York
I arbeidet med bikini-fitness laget Maria også en fem minutters dokumentar om den 18 år gamle jenta Sophie. @fitnessophie, som filmen heter, må kunne sies å ha lykkes i å gi et ufarget innblikk i verdenen av bikini-fitness. Våren 2016 vant prosjektet multimedia-kategoriens Grand Prize i det anerkjente bransjemagasinet PDNs Student Photo Award-konkurranse, og Marias arbeider sikret henne også en plass på Pulitzer-versjonen av Eddie Adams anerkjente workshop i New York høsten 2016. – Eddie Adams-workshopen er noe av det mest intense jeg har vært med på. I USA blir den sett på som en av de aller viktigste workshopene innenfor fotojournalistikk. Du må søke om å få delta, det er tuition-free, og du vurderes kun på bakgrunn av bildematerialet du sender inn, og ikke ut i fra utdanning, priser eller flotte bildetekster. Det er et insane tempo, med foredrag, portfolio reviews, diskusjoner og fotografering fra 6.30 om morgenen til 2 om natta, minimum. De færreste får mer enn ti timers søvn i løpet av de fire dagene det foregår. Du får til gjengjeld møte og vise bildene dine til noen av verdens aller beste fotografer og fotoredaktører.  Jeg fikk en assignment om å fotografere en russisk sirkusfamilie. Med meg som assistent fikk jeg en fyr fra Profoto som hadde assistert både Mary Ellen Mark og Annie Leibovitz tidligere. Det var helt absurd.


Planer for det kommende året.

Med en kickstart på karrieren har Maria allerede en rekke planer for det kommende året. Blant disse finner vi spennende dokumentarprosjekt om både russ og kroppspositivisme; – Jeg jobber med en dokumentarfilm om burleskartisten og kroppspositivisten Fifi von Tassel, hvor jeg utforsker hva burlesken betyr for henne. I tillegg jobber jeg videre med et foto- og filmprosjekt om russen. Man behøver ikke dra til utlandet for å finne absurde og interessante ting å fotografere! Jeg kommer også til å jobbe videre med en dokumentarfilm om bandet KUUK. Og forhåpentligvis tjene penger til husleia.

Intervju med alumni 2016 Maria Gossé dokumentarfotograf

Maria Gossé, f. 1983, bosatt i Oslo, del av et nyoppstartede kontorfellesskapet Wesselsgate, sammen med en gjeng fotografer, filmskapere, en grafisk designer og en forfatter. Uteksaminert ved Bilder Nordic School of Photography i 2016. Marias arbeider, samt filmen @fitnessophie, kan sees på www.mariagosse.com.