Foto: Anna Larsen - student ved Bilder Nordic
-Vær åpen og nysgjerrig. Ha et åpent sinn og prøv ut så mye forskjellig som mulig, det lærer du mye av.
Vi har intervjuet et spekter av nysgjerrige og hardtarbeidende fotostudenter - hvordan er det egentlig å studere grunnutdanning i fotografi?

Hvordan er det å studere grunnutdanning i fotografi? Her kan du lese intervjuer fra et bredt spekter av nysgjerrige og hardtarbeidende fotostudenter! Noen kombinerer det med annet arbeid, andre forlot tradisjonelle yrker for å følge drømmen, mens andre vil lære håndverket fra flinke forelesere. Felles er en nysgjerrighet for fotografi, og et ønske om å arbeide kreativt i et kreativt miljø.

Anna Larsen går grunnutdanning i fotografi på heltid – hun er 26 år og kommer fra Mandal. Hun er utdannet lektor i norsk og samfunnsfag, men fant ut at det ikke var riktig vei for henne å gå. Hun bestemte seg for å følge det hun har hatt stor interesse for i lang tid, nemlig fotografi.

-Det å starte på grunnutdanning i foto har vært utrolig spennende. Læringskurven har vært bratt, jeg har lært vanvittig mye på bare noen få måneder. Jeg startet på grunnutdanningen for å undersøke om foto var den riktige veien for meg å gå, og etter bare noen få uker på studiet bestemte jeg meg for å fortsette videre på den toårige fotografutdanningen.

PS: Visste du at om du går grunnutdanning i foto kan du søke innpass på andre semester?

-Jeg har alltid vært den hobbyfotografen som har tatt bilder av det som ser fint ut, men det jeg liker best med foto nå, er hvordan det kan påvirke hvordan vi ser verden på. Et bilde kan bidra til endringer i samfunnet og i seg selv. Disse få månedene på studiet har endret mitt syn på foto, og det har åpnet seg opp en helt ny, kreativ verden innenfor bilderammen.

Én av de viktigste aspektene i undervisningen på grunnutdanningen, er diskusjonene i klasserommet mellom foreleser og studenter, og studenter seg imellom.

-De gangene jeg føler meg mest inspirert er når jeg drøfter ideer med mine medstudenter i klassen, og søsteren min. Den beste følelsen får jeg når jeg tar de ideene med inn i et fotostudio, og virkelig ser at de fungerer i praksis.

Grunnutdanningen oppleves av mange som intensiv, og det krever hardt og mye arbeid for å lære håndverket.

-Det er vanskelig å si hva det viktigste jeg har lært er, det er så mye, Alt fra kamera og kamerabruk, Photoshop, lysteknikk, til hvordan man kan fortelle en historie gjennom bilder, det å formilde et budskap gjennom et bilde.

Hva er ditt beste tips til kommende studenter?

-Ikke vær redd for å prøve ut noe du aldri har gjort før! Bruk den kommende tida på å teste ut så mye du kan, og bruk både medstudenter og andre fotografer som inspirasjon til bilder. Ikke la frykten for å faile stoppe deg i å få de beste bildene. Hopp i det, funker det ikke, så funker det ikke. Men hvis det funker, kan det fort bli utrolig bra!

William Rodahl er 20 år og bestemte seg for å studere fotografi etter et år i militæret, og kom til Bilder Nordic rett fra førstegangstjenesten.

Hvorfor ville du studere fotografi?

-Jeg har hatt foto som en hobby i en del år, men har aldri virkelig gått inn for å lære masse om det og bli skikkelig god. Var usikker på hva jeg ville studere og tenkte at et halvt år med foto hørtes gøy og spennende ut, samtidig som man får testet om dette er noe man ønsker å fortsette med.

Hvordan har det vært å studere grunnutdanning i foto?

-Det har vært ekstremt lærerikt og veldig gøy! Har lært ting jeg ikke visste jeg lurte på. Man lærer så enormt mye på kun ett semester, det gjelder å henge med i svingene.

Hva liker du best med fotografiet og hva er det som inspirerer deg?

-Hvor ekstremt utbredt det er, det er overalt og alle har et kamera i lomma. Likevel er det kun noen få som faktisk kan kalle seg fotograf. Jeg blir inspirert av å se imponerende bilder, se en god serie eller bra filmer.

Hva er ditt beste tips til kommende studenter?

-Vær åpen og nysgjerrig. Ha et åpent sinn og prøv ut så mye forskjellig som mulig, det lærer du mye av.

Nina Rojina Krømer - student ved Bilder Nordic
♦ Se mer av arbeidet til Nina på hennes Instagram og hennes nettside.

Nina Rojina Krømer kommer fra Sibir og flyttet til Norge i 2002 for å studere Lingvistikk i Tromsø. I 2004 flyttet hun til Sveits hvor hun fullførte en doktorgrad i Lingvistikk, og flyttet tilbake til Norge i 2007 og bosatte seg i Oslo. Her begynte hun å arbeide i et skipsadministrasjonsselskap hvor hun jobbet som sikkerhetsinspektør på oljetankere. Siden 2013 har hun arbeidet hos DNV GL – et internasjonalt selskap innen kvalitetssikring og risikohåndtering. Hun har to barn på tre og seks år, og begynte å studere grunnutdanning i fotografi i 2019.

-Jeg har alltid vært interessert i fotografi, og forsøkt flere ganger å ta det opp, men jeg gjorde det ikke ordentlig før i fjor, da jeg begynte å delta på ulike workshops og online klasser. Det var da jeg tenkte at jeg ønsker å engasjere meg mer i fotografiet, og prøve meg på ulike sjangre med god veiledning. Det var da jeg søkte på grunnutdanning i fotografi.

Hvordan har det vært å studere fotografi?

-Det har vært veldig interessant og inspirerende å lære fra fotografer som arbeider med fotografi hver eneste dag, og det å bli utfordret til å tenke mer kreativt og på en annen måte enn hva man vanligvis gjør. Det beste med fotografering som helhet er muligheten til å fortelle historier gjennom bilder, og fange øyeblikkene der og da.

Hva blir du inspirert av?

-Jeg elsker å ta bilder av mennesker og jeg blir inspirert av hver enkelt person jeg fotograferer. Jeg vil vise fram hvor vakkert og unikt hvert menneske er.

Hva er det viktigste du har lært hittil og har du noen tips til kommende studenter?

-Det viktigste jeg har lært hittil er bildespråket; hvordan man leser bilder og hvordan man forteller en historie gjennom bildene. Jeg har også lært mye om hvem jeg er som fotograf. Mitt beste tips til kommende studenter må være å utfordre deg selv, tenk kreativt og prøv nye ting hver gang. Ta masse bilder, det er den eneste måten man blir en god fotograf.

Madeleine van Gilst er 25 år, har en bachelorutdanning som barnehagelærer og arbeider med dette ved siden av studiene. Hun kjøpte sitt første kamera da hun var 14-15 år fordi hun var nysgjerrig på å utforske fotografiet som medium. Da hun ble eldre, fikk hun mindre tid til fotografering og i flere år ble kameraet litt glemt.

-Selv om min indre fotograf ble lagt litt på hylla, har jeg alltid vært glad i å ta bilder. Jeg synes det er spennende, det er interessant å se hva man kan få til med et kamera, og hvor mange kule, fine og tydelige uttrykk et fotografi kan gi. Jeg håper jeg kan få brukt fotokunnskapene og interessen videre i hverdagen etter dette!

Hvordan har det vært å studere grunnutdanning i foto?

-Det har vært så spennende og lærerikt! Jeg lærer noe nytt i hver eneste leksjon vi har. Dette varierer jo også sikkert litt etter om du har mye kunnskap fra før eller ikke, men jeg er sikker på at alle kan lære ett eller annet uansett fra denne utdanningen. Spesielt sånn som meg som gikk inn i dette uten egentlig noe kunnskap fra før av i det hele tatt. Jeg er også veldig glad for at lærerne våre er mennesker som jobber som fotografer og at alle sammen er så dyktige og flinke til å lære bort.

Viktigst for Madeleine, er fotografiets evne til å fortelle historier på ulike måter, og som fotograf mener hun at hun blir mest inspirert av å se hva andre fotografer får til – å kunne se hvor mye som er mulig å få til med et kamera, hvor mange forskjellige måter man kan jobbe på, og hvor stort spekter det finnes av løsninger bare basert på et bevisst forhold til kamerateknikk, lyssetting og kreativ utfoldelse.

-Det viktigste jeg har lært hittil tror jeg er at jeg skal være den fotografen jeg ønsker å være, og at jeg ikke skal være den noen andre sier jeg skal være, men ta de fotografiene jeg vil ta og slik jeg vil ta dem. Og at det ikke er noe fasit på hvordan et fotografi skal tas, se ut eller være.

Bli den fotografen du ønsker å bli. Jobb mot dine mål og ikke gi opp om det ikke går akkurat slik du har ønsket eller sett for deg.

Samina Fayyaz er 45 år og kommer fra Oslo – hun studerte ved Oslo Fotokunstskole tidligere, og fotografi har lenge vært en lidenskap og hobby. Nå synes hun det var på tide å gjøre det til et yrke.

-Grunnutdanningen har vært helt super, jeg har lært så utrolig mye på så kort tid. Foreleserne er utrolig inspirerende og kunnskapsrike. Og skolen er organisert på en sånn måte at du føler deg veldig ivaretatt og støttet maks gjennom studiet.

Fotografiet som medium har så uendelig mange muligheter. Det er et hav av ting du kan gjøre for å skape ditt eget uttrykk og formidle det du ønsker.

Samina forteller at det som inspirerer henne er å være i et kreativt og dynamisk miljø med likesinnede, noe hun føler hun virkelig finner på skolen.

-Det viktigste jeg har lært hittil er omfanget av muligheter når det kommer til hva man kan gjøre. Mitt beste tips til kommende studenter er; har du en lidenskap, bare hopp i det. Ved Bilder Nordic vil du få maksimalt utbytte om du vil det selv.

Soraia Khawari er 25 år gammel, er opprinnelig fra Afghanistan og har en bachelor i Utviklingsstudier fra før.

-Fotografi betyr å fange øyeblikk og forevige det øyeblikket. Dette er veldig interessant og verdifullt for meg. Jeg har vært interessert i fotografering i mange år, og en av drømmene mine var å studere fotografi. Det gir meg muligheter å se på verden annerledes, møte nye folk, være en del av folks liv og fortelle historier.

-Å studere fotografi har hittil vært en utrolig bra opplevelse, og det har vært et lærerikt studie for meg. Jeg har lært utrolig mye og blitt kjent med de fantastiske lærerne. Gjennom dette studiet har jeg sett den store verdenen som fotografi er, og som tidligere har vært ukjent for meg.

Soraia forteller at det hun liker best med fotografiet er hvordan det kan bevare minner, vise et stykke av en virkelighet og gjennom dette fortelle en historie.

-Verden er full av inspirasjon, jeg kan bli inspirert av andre fotografers arbeid, bøker eller folk og miljø rundt meg. Den viktigste inspirasjonen for meg er mine egne bekymringer, som sosial problematikk og kjønnsproblematikk. Gjennom studiet har jeg blitt kjent med fotografiets verden, og jeg har lært å finne et sted for meg selv i denne verdenen. Mitt beste tips til kommende studenter er å utnytte skoledagene godt, ta masse bilder og utforsk ideene dine.

studiehverdag utstiling i samme båt midtveisworkshop

Grunnutdanning i fotografi er en praktisk fotografisk verktøykasse for den entusiastiske hobbyfotografen, eller for de som ønsker en grunnleggende forståelse i fototeknikk og bildekommunikasjon. Kan studeres over ett semester heltid på dagtid, eller som to semestre deltid på kveldstid. Du kan lese mer om utdanningen her!