Fotostudenter fra Bilder Nordic stiller ut under Oslo Pride Art 2018   Fotostudenter fra Bilder Nordic stiller ut under Oslo Pride Art 2018 Fotostudenter fra Bilder Nordic stiller ut under Oslo Pride Art 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pride Art er en av fire hoveddeler under Oslo Pride, som søker å bidra til økt forståelse for skeive mennesker liv og virkelighet, samt holdningsendring gjennom åpenhet. Årets utstilling, «Shameless», åpner på Youngstorget 22. juni og her bidrar tre av våre førsteklassinger med arbeider for å belyse temaet skam. 

 

Temaet for PrideArt under Oslo Pride i år er “skamløs”. Skamløs handler om å ikke føle noe skam for den man er, for kjønnet sitt, hvor man kommer fra, hvordan man kler seg eller hvem man romantisk og/eller seksuelt interesserer seg for. Vårt tema for vår utstilling er “Fetisjer”. Det var et prosjekt vi startet på tidligere under en workshop på skolen, og valgte å bygge videre på til PrideArt. Fetisjer er ikke noe så mange snakker om, som ofte er litt tabu og i noen tilfeller skambelagt. Fetisjer skal jo ikke handle om skam, men å utforske! Derfor passer fetisjer godt under årets utstilling, for å skape en åpenhet rundt temaet forteller de tre engasjerte studentene Monika Svendsen, Juliane Jensen og Emil Ryen.

 

Monika er 22 år, interessert i mennesker, kunst og interseksjonell feminisme. Juliane er 24 år, glad i å skape og lage ting, dagdrømme og leve i en egen boble, mens  Emil er 22 år, og interessert i visuell kommunikasjon i kunst og design. Men hvorfor har akkurat temaet skam vært viktig for de unge fotografene? 

Monika: Fordi skam er noe dritt. Vi skammer oss for så mye i dag. For hvordan vi ser ut, hvem vi er eller hva/hvem vi interesserer oss for. Det er viktig med selvaksept, men da trenger man også god representasjon i mediebildet og i kunsten.

Juliane: Desto mer man driter i skammen, desto friere føler man seg. Skam ligger og lurer overalt, og er en av de verste følelsene man kan ha. Samtidig er den helt ubrukelig. Folk må generelt gi mer faen, og bli mer friere. Dermed får vi et mer åpent og aksepterende samfunn hvor man kan være seg selv i større grad og hvor vi kan ha flere autentiske stunder sammen. 

Emil: Skam er et evig dilemma – det er noe vi alle har i oss, men vi alle ønsker å slippe bort fra. Man kan skamme seg over alt fra hvem man er til hvem man elsker, hvordan man ser ut til hva man gjør. Hvor deilig hadde det ikke vært å kunne våkne opp og være hvem enn man vil uten å måtte bekymre seg for hva andre tenker?

 

Hvorfor mener dere at man bør besøke utstillingen under Oslo Pride?

Monika: Utstillingen er en viktig plattform for formidling av skeiv kunst, uten sensur eller begrensende mangfold. Utstillingen er et sted uten noen kommersiell interesse eller politisk påvirkning der kunstnerne får fortelle sin egen historie uten begrensninger. Mangfold blant kunstnere og kunst er viktig, og interseksjonelle perspektiver er spesielt viktig i et -fortsatt- ganske hvitt og heteronormativt samfunn.

Emil: Utstillingen kommer til å vise et bredt mangfold av skeive kunstnere innen mange forskjellige sjangre, alt fra fotografi og malerier til skulpturer. I tillegg til dette er temaet på årets utstilling “skamløs”, noe jeg mener de fleste av oss burde strebe etter å bli mer av.

 

Helt til slutt; hva er den viktigste erfaringen dere har med dere fra kreativ utdanning?

Juliane: Tidligere har jeg gjort egne prosjekter, men har vært litt for sjenert til å publisere det noe sted. Etter å ha startet på kreativ utdanning har jeg blitt mer selvsikker, har fått venner jeg kan gjøre prosjekter med og har uten tvil fått progresjon i forhold til nivået på prosjektene mine. Tidligere tok jeg kun enkeltbilder og kunne argumentere svakt for de, mens nå er jeg i stand til å lage en hel utstilling med sammenhengende tema.

Emil: Jeg har lært å tenke utenfor boksen og stå for og være stolt av det kreative arbeidet jeg gjør.

 

Utstillingen Shameless presenterer mer enn 500 kunstverk fra 100 kunstnere fra mer enn 20 nasjoner. Grip sjansen til å besøke denne fargerike og inspirerende utstillingen på Youngstorget mellom 22. juni og 1. juli! Du kan lese mer om utstillingen og event-kvelder underveis i utstillingsperioden her.