null
Filmprogram 2017
Meld deg på

I 2017 lanserer Cinemateket i samarbeid med Bilder Nordic School of Photography og Forlaget Fotografi et filmprogram med ambisjoner om å være en månedlig event, for alle som har en interesse i fotografiet. Billetter kjøpes via nettsidene til Cinemateket.

Følgende filmer er foreløpig satt opp:

Finding Vivian Meier – 15. Juni 2017 kl 18.00.

Finding Vivian Maier er en dokumentar om den mystiske barnepiken, som i all hemmelighet tok over 100 000 fotografier, en skatt som skulle gjøre henne til en av det 20. Århundrets fremste fotografer. Maiers fotografier var ukjent inntil lokalhistorikeren Jon Maloof kjøpte noen av negativene hennes på en auksjon i 2007. Han ble fasinert og klarte å spore opp resten av negativene og eiendelene hennes i 2009, etter hennes død. Maier jobbet som barnepike i omtrent 40 år og i løpet av den tiden tok hun sine fotografier, hovedsakelig av mennesker og gatene i Chicago. De to regissørene John Maloof og Charlie Siskel går grundig til verks for å finne mer informasjon om den avdøde fotografen.

Vivian Meier var et ekstremt eksempel på en fotograf som holdt sitt langsiktige arbeid skjult, men mange andre kunstnere har også valgt å holde sin kreative prosess hemmelig. Hvordan er vi som dokumentarister og historiefortellere påvirket av samtidens konstante deling? Hvordan kan vi leke med det offentlige og private på en måte som styrker vårt arbeid, og i siste instans forbinder det med et publikum?
I forkant av visningen vil Laara Matsen, tidligere fotoredaktør i D2 og co-grunnlegger av Norwegian Journal of Photography, lede en samtale med Ellen Lande Gossner og Line Søndergaard. Gossner foreleser ved fotojournalistikk-utdanningen på HiOA med nærmere ti års bakgrunn fra Morgenbladet, mens Line Søndergaard er en nyutdannet og prisvinnende fotojournalist med bakgrunn fra dokumentarfilm og tv-produksjon.

 

Jordens Salt – 20. April 2017

I over 40 år har den brasilianske fotografen, Sebastião Salgado, reist verden rundt og tatt bilder av konflikter, menneskelig lidelse og naturens skjønnhet. Filmen er enkel i sitt formspråk, og store deler av den består kun av Salgados velkomponerte, men ofte grusomme, fotografier. Hans erfaringer gjorde at han i en lang periode valgte å legge fotoapparatet på hylla. Han flyttet hjem til barndomsgården og plantet ny regnskog på den enorme eiendommen som for lengst var utarmet på grunn av hogst. I dag er plantasjen et naturreservat og den fungerer som modell for å få lignende, utpinte landarealer til å blomstre igjen. Wim Wenders og Salgados sønn Juliano Ribeiro Salgado har laget en vakker og sterk dokumentar om legenden Salgado.

I forkant av visningen vil tidligere leder for pressefotografenes klubb Sveinung Ystad, Årets bilde-vinner Aleksander Nordahl og Rune Eraker fra Norwegian Journal of Photography ha en samtale om fotojournalistikk og estetikk.

Pris og informasjon:

Dato:
Torsdag 15. Juni – Finding Vivian Maier kl 18.00
Torsdag 20. April – Jordens Salt kl 18.00

Sted:
Cinemateket, Oslo

Pris:
Billettkjøp via www.cinemateket.no