Intervju tidligere fotostudent Nina Forsberg, Time Will Show
Nina Forsberg
Kan bærekraft og mote gå hånd i hånd?

Dette er et av spørsmålene Nina Forsberg (alumni 2014) stilte seg selv etter tre måneders dypdykk i tematikken.

Resultatet ble en slående moteserie med norskproduserte bærekraftige plagg som ble godt mottatt i bransjen.

Etter at Nina ledet Bilder Nordics avgangsutstilling i 2014, Moments of Consequence[1], ble hun bevisst på bærekraft og miljø. Gjennom arbeidet med avgangsutstillingen tilegnet hun seg mye kunnskap om emnet og la merke til en økende interesse for disse tematikkene i den norske befolkning. Med dette i bakhodet var valget enkelt da tiden kom for å velge tema for sin hovedoppgave[2]– Jeg ønsket å trekke inn min kunnskap fra det narrative dokumentariske inn i en moteserie om norsk mote og bærekraft. For å gjennomføre prosjektet ønsket Nina å arbeide tett med andre som også brant for samme tematikk. Hun tok derfor kontakt med Hillesvåg ullvarefabrikk og klesdesigner Elisabeth Stray Pedersen, som har frontet bærekraftig mote.

 

Resultatet ble boken ”Time Will Show”, en moteserie om norsk mote og bærekraft, som søker å bevisstgjøre oss på konsekvensene av våre valg i kleskjøp, samt sette fokus på norsk tradisjon og norsk produksjon av bærekraftige plagg.

 

I arbeidet med ”Time will show” reiste Nina flere turer mellom Oslo og Bergen. Hun hadde fotoopptak på ullvarefabrikken og var også innom Smalahovetunet på Voss, en sauegård som leverer ull til norske ullvarefabrikker. – Det var viktig for meg at historien hadde en rød tråd; ullen leveres fra sauegården til Hillesvåg, som produserer klærne designet av Elisabeth Stray Pedersen. Tove Tobiasson, som har skrevet etterordet i boken, har også skrevet boken Norsk Ull og arbeider tett med Hillesvåg ullvarefabrikk.

 

”Time Will Show” har fått mange gode tilbakemeldinger og blitt publisert i internasjonale TheLabMagazine og norske Fin Magazine. I tillegg har serien ført til oppdrag for Hillesvåg ullvarefabrikk, som også har brukt serien i egne presentasjoner om norsk ull.

 

Etter studietiden har Nina fått kontorplass hos den anerkjente fotografen Hans Olav Forsang, som også er hennes tidligere lærer. – Dette har gjort at jeg kan arbeide med mindre prosjekt ved siden av jobben som sykepleier. Det har vært et ganske stort spenn i type oppdrag etter endt utdanning, fra nyfødtbilder til årets frisør, noe som gir meg god trening videre. Nå for tiden jobber jeg ganske mye som sykepleier for å spare opp penger til å kunne arbeide friere med fotografiske prosjekt. Jeg arbeider mye med research til et dokumentarisk prosjekt jeg ønsker å gjøre utenlandsk. Jeg ønsker å arbeide tett med en gruppe mennesker og skildre deres liv på en genuin og ekte måte, men kan ikke si så mye mer enn at det er i en tidlig fase hvor research er det viktigste. I tillegg planlegger Nina et nytt moteprosjekt, i samme stil som hovedoppgaven sin, men er fortsatt i tenkeboksen angående tematikken. – Jeg ønsker å ha et sterkt budskap! Det er mange søvnløse netter med tanker og idéer, så det skal bli deilig når jeg endelig kan begynne å fotografere!

 

 

[1] Moments of Consequence var avgangsutstillingen til Bilder Nordics alumni2014-studenter. Gjennom fire dimensjoner, bærekraft, idealisme, feminisme og selvfølelse satte Moments of Consequence fokus på hvilke verdier den unge generasjonen i dag må ta vare på for å skape en bærekraftig fremtid. Se mer på www.momentsofconsequence.net.
[2] Toårige studenter ved Bilder Nordic bruker de siste tre månedene av studiet til å jobbe med en egendefinert hovedoppgave. Hovedoppgaven er ment å være hver students signaturprosjekt, som tydelig viser studentens ferdigheter, faglig fokus og fotografisk identitet.
Intervju tidligere fotostudent Nina Forsberg, Time Will Show

Nina Forsberg, f. 1985, fra Kolbotn. Uteksaminert ved Bilder Nordic School of Photography i 2014. Hele prosjektet «Time Will Show» kan sees på Ninas nettside nedenfor. Prosjektet har vært publisert i bl.a TheLabMagazine.