sonja_eike_nematinia resilience
AVGANGSUTSTILLING 2020 | RE:SILIENCE

Hvordan kan en krise være en katalysator for positiv utvikling og vekst? RE:SILIENCE handler om hvordan motstandsdyktighet er grunnlaget for en bærekraftig fremtid. Velkommen til årets avgangsutstilling!

24 avgangsstudenter har arbeidet i over to måneder med prosjektet RE:SILIENCE – et multimedialt engasjement som skal starte samtaler rundt tema som overvåking via internett, norsk landbruk, russetid i en pandemi, kvinnelig seksualitet og dragartister blant mye mer.

De utforsker hvordan motstandsdyktighet er grunnlaget for en bærekraftig fremtid gjennom fire ulike formater: en fysisk offentlig utstilling i Oslo, et gratis magasin, et interaktiv sosiale medier-plattform og en nettside som er et dypdykk i tematikken.

RE:SILIENCE ARTIST TALKS

I perioden mot utstillingsåpning arrangeres et spekter av spennende artist talks på utstillingens Instagram – se program nedenfor:

Mandag 8. juni kl 17 | Pieter Ten Hoopen & Marc Prüst

Pieter Ten Hoopen er en internasjonalt anerkjent fotograf og filmskaper basert i Stockholm, Sverige. Han har et bredt nedslagsfelt, der han arbeider med redaksjonelt arbeid, personlige prosjekter og kommersielle oppdrag, og har et bredt spekter av tilbakevendende kunder som New Yorker, New York Times Magazine, Le monde, Plan international.

Mark Prüst er en nederlandsk fotokonsulent og kurator, med lang erfaring innen bok- og utstillingskuratering, undervisning og rådgiving. Han har arbeidet for World Press Photo Foundation i seks år, og har organisert og installert en rekke utstillinger verden over. Prüst har også gitt ut boken “Tell your story – A new role for photography in a changing marked”, som har mottatt god kritikk i hjemlandet.

Mandag 8. juni kl 17:00 møtes de for å ta for seg hvordan man lager fotografiske prosjekt innenfor et «resilience mindset». Hvordan kan tilbakefall være en katalysator for kreativitet?

 

Onsdag 10. juni kl 17 | VII Photo Agency: John Stanmeyer & Nichole Sobecki

John Stanmeyer er en amerikansk fotograf og Emmy-nominert filmskaper med prosjekter som sentrerer seg rundt menneskerettigheter og urettferdighet. Nichole Sobecki er en fotograf og filmskaper basert i Nairobi, Kenya. Hun har gjort prosjekter om fattigdom, krig, konflikt og migrasjon. Begge er representert internasjonalt av fotobyrået VII.

Onsdag 10. juni kl 17:00 møtes de for å snakke om klimaendringer & historiefortelling.

 

Mandag 15. juni kl 17 | Adah Parris: Technology & Creativity

Adah Parris er en kreativ problemløser og foredragsholder –  med en filosofisk og antropologisk tilnærming til teknologi, har hun blitt internasjonalt anerkjent for sine foredrag. I 2019 ble hun kåret av TED Talks som en av deres globale, nye innovatører. Hun har arbeidet med aktører som Google, Unilever, Sainsbury’s, Oath, Ogilvy Labs, The British Council, The EU Council, The Tate Modern blant flere.

Mandag 15. juni skal hun ta for seg teknologi og kreativitet.

Onsdag 17. juni kl 17 | Bergans & TBA: Sustainable Fashion Industry

Mer informasjon kommer.

 

Mandag 22. juni kl 17 | Jan Rosseel & Bieke Depoorter fra Magnum: The limitations of photography

Jan Rosseel er en belgisk fotograf, utdannet fra Royal Academy of Arts i Haag og Danish School of Media and Journalism i Aarhus. Arbeidet hans beskrives best som visuell historiefortelling – mellom fakta og fiksjon. Bildene hans er publisert i New York Times, Le Monde, IMA Magazine, Esquire Russland, GUP Magazine, Huffington Post og FOAM Magazine blant flere.

Bieke Depoorter er en anerkjent fotograf fra Nederland – hun ble offiselt medlem av Magnum Photos i 2016, og har gjort prosjekter som har vunnet flere priser; Magnum Expression Award, Larry Sultan award og Prix Levallois for å nevne noen.

Mandag 22. juni kl 17 møtes de for å diskutere begrensningene til fotografiet som medium i historiefortelling.

Resilience er kapasiteten et system har til å takle forandring og til å fortsette å utvikle seg i samspill med det rundt seg. Det handler om en tilpasningsdyktighet hos enkeltmennesket, økonomiske systemer, naturen og teknologi. I stedet for å bikke under i krisesituasjoner, skaper vi fornyelse og innovasjon.

Læring, prosess og mangfold er derfor viktige ingredienser. Men resilience handler ikke bare om å være motstandsdyktig, det handler også om å være sårbar og ydmyk, og forstå at vi er en del av noe større.

Resilience er ikke bare steil motstandskraft og styrke når stormen raser som verst. Åpenhet og fleksibilitet i møte med en krise skaper nye, kreative løsninger og slik bygges også resilience. Med medfølelse for hverandre, oss selv og omgivelsene rundt oss, gir vi rom for nysgjerrighet og ny kunnskap. Sammen kan vi gjøre kriser om til et godt utgangspunkt for en bedre verden, både for oss selv og det store mangfoldet på planeten.

MENTORENE

Laara Matsen

Rektor ved Bilder Nordic og medredaktør i Norwegian Journal of Photography. Hun begynte sin karriere som fotoredaktør ved Magnum Photos i New York, har redigert og kuratert en rekke internasjonale utstillinger og fotobøker, og arbeidet som bilderedaktør for D2 magasinet i 8 år.

Damian Heinisch

Anerkjent fotograf basert i Oslo med en mastergrad i visuell kommunikasjon fra Folkwang-skolen i Essen / Tyskland. Etter å ha tilbrakt barndommen i Polen og tatt utdanning i Tyskland, flyttet han til Norge i 2001. I over 30 år har landskapet og refleksjoner rundt miljø og arkitektur vært i sentrum av arbeidet hans.

Cheryl Newman

Selvstendig fotograf, kurator og konsulent som bor i London. Hun er en stipendiat fra Royal Photographic Society og leder av RPS Photographic Awards. I mer enn femten år var hun fotodirektør for Telegraph Magazine, hun har vært jurymedlem for utallige fotografiske priser globalt og er en aktiv foredragsholder i fotokretsene i Storbritannia, USA og Europa.

Bjarke Calvin

Dansk entreprenør og rådgiver i historiefortellingsprosjekter. Hans hovedprosjekt er Duckling, en app tilrettelagt for å skape et felleskap av historiefortellere. Han er en aktiv foredragsholder og jurymedlem på konferanser, eventer og skoler, som Harvard, MIT, SXSW og World Press Photo. Bjarke er grunnleggeren av Storyplanet og han har arbeidet som administrerende redaktør ved Magnum Photos hvor han var med å grunnlegge Magnum in Motion.

Linda Bournane Engelberth

Norsk-algerisk fotograf og kunstner basert i Oslo og Berlin. Med bakgrunn i fotografi og en bachelor i kunsthistorie, har Linda jobbet mange år både i Klassekampen og vært valgt ut til en rekke utstillinger og prosjekter. Hun er også med i VII Agency.

Marc Prüst

Nederlandsk fotokonsulent og kurator, med lang erfaring innen bok- og utstillingskuratering, undervisning og rådgiving. Han har arbeidet for World Press Photo Foundation i seks år, og har organisert og installert en rekke utstillinger verden over. Prüst har også gitt ut boken “Tell your story – A new role for photography in a changing marked”, som har mottatt god kritikk i hjemlandet.

Ina Andersen

Jobber som selvstendig fotograf, kunstner og konsulent. De siste 10 årene har hun arbeidet med kreativ og visuell kommunikasjon i en rekke prosjekter i inn- og utland. Hun arbeider også som veileder og terapeut, og jobber tett med temaer som omhandler bevissthet, som også går igjen i hennes personlige prosjekter.

Ilgin Deniz Akseloğlu

Har studert filosofi i Galatasaray og Sorbonne-universitet (BA). Hun arbeider med kulturinstutisjoner og har deltatt som skribent og redaktør i flere fotografiske prosjekter. Hun har vært ansvarlig for programmene i Operation Room art space siden 2014 og er for tiden assisterende kurator for Cappododox Contemporary Art Program.

PRAKTISK INFORMASJON

Utstillingen presenteres som et interaktivt prosjekt og som en pop up-utstilling ved Schous plass – begge prosjekter er tilgjengelige mellom 12. og 26. juni.

Sted: Schous plass, Grünerløkka

RE:SILIENCE EXHIBITION

INSTAGRAM

FACEBOOK

Prosjektet er støttet av Fritt Ord, Pulp Grafisk, Bydel Grünerløkka og Bilder Nordic School of Photography.