null
AVGANGSUTSTILLING 2019: FUTURE TENSE

EVENT: SØNDAG 17. MARS 15:00 | KULTURHUSET
Møt mentorene: Linda Bournane Engelberth og Damian Heinisch

Hva er interessant med fotografiet i sammenheng med utstillingsformatet? Hva må man tenke på når prosessen inkluderer over 20 kunstnere, og hvordan skaper man et prosjekt rundt et spesifikt utstillingsrom?

Fotografene Linda Bournane Engelberth og Damian Heinisch har begge vist arbeidene sine på en rekke gallerier og institusjoner. Hva er interessant med fotografiet i sammenheng med utstillingsformatet, spesielt når det innebærer en gruppe kunstnere? Og hva må man tenke på når man skal skape et prosjekt rundt et spesifikt utstillingsrom? Avgangsstudentene ved Bilder Nordic School of Photography har stilt ut arbeidene sine under det felles narrativet Future Tense rundt omkring på Kulturhuset.

Utstillingen utforsker tema knyttet til utopiske og dystopiske fremtidsscenarier for samfunnet og planeten vår. Som en del av foreleserstaben på Bilder Nordic, har Linda og Damian veiledet studentene gjennom skapelsen av utstillingen. Søndag 17. mars er de på Kulturhuset for å diskutere deres egne erfaringer med fotografiet som en kunstform, og mer spesifikt prosessen med å hjelpe til under Future Tense.

Linda og Damians presentasjon etterfølges av en åpen og spennende samtale med noen av kunstnerne bak Future Tense, sammen med publikum. Vi avslutter med en omvisning gjennom utstillingen sammen med kuratorene, Bilder Nordics nye rektor Laara Matsen og bilderedaktør og kurator Cheryl Newman. Åpen for alle – velkommen!

Tid: søndag 17.mars kl 15:00

Sted: Boksen på Kulturhuset, Youngs gate 6

Avgangsstudentene ønsker å invitere deg til åpning av Future Tense, en foto- og videoutstilling som konfronterer ulike fremtidige levemåter i samfunnet vårt. Gjennom blikket til avgangsstudentene ved Bilder Nordic School of Photography, utforskes en usikker fremtid med både utopiske og dystopiske potensialer.

Over tre måneder har avgangsstudentene arbeidet fram 22 ulike tilnærminger til et felles narrativ – i tillegg har en prosjektgruppe på 10 studenter jobbet ekstra for at utstillingen skal se dagens lys. De har arbeidet administrativt med sponsorer, markedsføring og spredning, samtidig som de har utviklet en visuell profil for prosjektet, funnet utstillingslokale, produsert fotobok, hentet inn eksperthjelp og fulgt resten av studentene nøye under produksjonsfasen av de individuelle prosjektene.

Mentorer som har vært med å veilede prosessene har vært Laara Matsen, Damian Heinisch, Cheryl Newman, Linda Bournane Engelberth og Chris Harrison.

 

Leder for avgangsutstillingen, Juliane Jensen, har hatt travle, slitsomme måneder og perioden er ikke over enda. Nå går de i gang med opprigg av utstilling, som fra tidligere år har dratt seg ut i de sene nattetimer. 

Det har vært både gøyalt og krevende å ha ansvar for en så stor produksjon som avgangsutstillingen. Det har ført til både mye glede og frustrasjon, for det er ikke bare enkelt å jobbe med mange kreative mennesker som har forskjellig visjon og smak. Når vi er nesten enige og jobber bra sammen, så har det blitt skapt mange fine øyeblikk. Det er lite som kan slå følelsen av et skikkelig bra samarbeid. 

Da studentene startet denne perioden hadde de lite kunnskaper om prosessen. «Learning by doing» er metoden som brukes under avgangsutstillingen, noe som på mange studenter kan virke krevende og frustrerende til tider. Selv om prosessen har en bratt læringskurve, opplever studentene at de får mye igjen for det som har blitt skapt, og de sitter igjen med verdifull og praktisk erfaring fra alle aspekter ved en utstillingsprosess. 

Det som har vært mest spennende i utstillingsperioden må være å skjønne hvordan alt henger sammen og fungerer. I starten var jeg veldig rådvill, og visste ikke helt hvor jeg skulle starte, men etter hvert har arbeidsoppgavene falt naturlig i fanget. Det har også vært spennende å møte på nye mennesker, og finne ut måter man kan samarbeide med andre organisasjoner for å løfte hverandre oppover.  

Årets gjennomgående tema er framtiden. Hvordan kommer vi til å leve? Verden forandrer seg raskere enn noen gang, mye på grunn av den teknologiske utviklingen, akselererende klimaendringer og globalisering. Utstillingen tar for seg utopiske og dystopiske scenarier fra framtiden.

Et av arbeidene som vekker mest engasjement hos meg er nok “Smile, You’re on Camera!” av Carina Log Borge. Overvåkningsvideoene føles litt for nære, noe som gir en ubehagelig følelse. Ingen vil bli overvåket i situasjoner man ikke vil bli sett i. Det er en ekkel tanke å bli overvåket fra kameraet på mobilen, bli overvåket når man dusjer eller at det blir registrert data om det man har i kjøleskapet. Jeg føler at dette prosjektet ikke overdriver, og peker på at det er en mulighet for å bli totalt kontrollert i nær fremtid. 

 

Det var en krevende prosess å finne et tema som alle var fornøyd med. Vi gikk flere runder med temaer vi syntes var interessante, og som vekket engasjement i oss. En fellesnevner var at vi hadde lyst til å utforske noe nytt som vi ikke hadde utforsket tidligere. Etter å ha laget et stort tankekart hjalp veilederne oss med å koke ned alle temaene ned til én ting, og dermed kom temaet frem: hvordan vi kommer til å leve i fremtiden.

Utstillingen åpner 7. mars og står til 17. mars – neste år skal førsteårsstudentene ut i ilden, og Juliane har en del tips til den kommende utstillingsgruppen.

Dette er et maraton, så det gjelder å slå seg til ro med at man ikke kan få unnagjort alt til å begynne med. En prosess fører til en annen, så det er viktig å være på søken etter ting som kan bli gjort, og utifra det kommer arbeidsoppgavene naturlig på plass. Det er også viktig å delegere så godt det lar seg gjøre, for det kan bli mye arbeid å forholde seg til etter hvert. Jeg har lagt all fritid til side og gjort utstillingen til nesten det eneste i mitt liv mens dette har holdt på. Dette anbefales, for med en gang jeg har forsøkt å gjøre noe utenom har jeg begynt å henge bakpå med både arbeid og energi, med mindre du er et supermenneske.

 

Avgangsutstilling Future Tense 2019 - fotoskolen bilder nordic

PRAKTISK INFORMASJON

Tid: Vernissage torsdag 7. mars 2019
Utstillingen står til 17. mars

Sted: Kulturhuset
Youngs gate 6, 0181 Oslo

ID: 20 på åpningen, fri inngang på dagtid og 23 på kvelden.