Artist Talk: Helene Schmitz - Sunken Gardens
Meld deg på

I bildeserien “Sunken Gardens” ser vi urovekkende spor av menneskelig aktivitet, i en fiendtlig jungel. De avbildede rommene er restene av et kompleks skapt for oppdrett av sommerfugl-larver for eksport til Europa – verket til en europeer bosatt i Surinam. En utnyttelse av naturen i liten skala, på randen til å utslette seg selv. Prosjektets umulighet gjenspeiles i den underjordiske atmosfæren fanget i fotografiene; naturen på utsiden vokser uunngåelig inn i de lukkede rom. Hagene vitner om et umulig koloniserings-prosjekt, der han som forsøker å disiplinere og utnytte jungelen i stedet finner seg fanget bak vegetasjon som vokser seg stadig mer skremmende. Det mest slående er kanskje først og fremst den følelsen vi får: en følelse av å bli fraktet mellom elementene, fra jordens vegetasjon til bunnen av havet.

Helene Schmitz er interessert i det kompliserte og noen ganger voldelige forholdet mellom mennesker og natur. Gjennom sitt arbeid utforsker hun hvordan naturen og dens krefter er portrettert i både naturfag, kunst og litteratur. Schmitz henter inspirasjon fra disse fagfeltene og hvordan de påvirker vår forståelse. Ofte kan hennes arbeider få oss til å stille spørsmål ved egne fordommer. Et motiv hun ofte returnerer til er skjørheten i menneskeskapte konstruksjoner, i motsetning til tid og natur.

 

Aktuell med utstilling i Oslo
Schmitz er aktuell i Norge med utstilling på WILLAS contemporary i Oslo fra 29. april til 11. juni 2016. Hun ble født 1960 i Stockholm, og har en BA i Film & kunstteori fra Stockholms Universitet. Cinematography er en stor inspirasjonskilde for Schmitz i hennes utforskning av arkitektur og romlighet. Hun er interessert i områder som bærere av mening, minner og referanser.

 

Internasjonal publisitet
Helene Schmitzs arbeider har vært stilt ut internasjonalt, i Europa, Japan og USA. En viktig del av hennes kunstnerskap er utgivelse av bøker. Hennes publikasjoner ‘Blow Up’ [2003] og ‘Ur Regnskogens Skugga’ [2012] ble begge nominert til den svenske August-prisen. ‘Ur Regnskogens Skugga’ ble også tildelt The Swedish Publishing-Prize. ‘Linnaeus and the Dream of Order in Nature’ er oversatt til engelsk, fransk og japansk.

Hennes arbeider er blant annet representert i samlingene til Moderna Museet i Stockholm, Public Art Council i Sverige, Kulturavdelingen i Stockholm fylkeskommune, og i flere private samlinger i Sverige og internasjonalt.

Du kan se mer av Helenes arbeider på hennes nettside.

Tidspunkt:
Fredag 29. april 2016 kl 14.00 – 15.30.
Påfølgende omvisning på utstillingen «Sunken Gardens» i galleriet WILLAS Contemporary, for de som ønsker det.

Sted:
Bilder Nordic School of Photography,
Nedre Vollgate 8, 0158 Oslo.

Pris:
Gratis, men krever påmelding.

Påmelding:
Du melder deg på under ‘MELD DEG PÅ’ linken øverst på denne siden.