Intervju med alumni 2014 Morten Frool om dokumentarprosjektet ART 107
Morten Frool
”Det handler om å stå ansvarlig for hva du gjør i livet, uansett, uten å legge skylda på noe anna enn deg selv. ”ART” er den skapende flammen, og ”RANGER” er vokteren av den flammen.”

Slik forklarer anarkisten, filosofen og kunstneren Art Ranger seg selv og sitt valg om å skape sitt eget lille land like utenfor Fredrikstad i Morten Frools prosjekt ”ART 107”.

Morten Frølich har jobbet med Art Ranger siden desember 2013, men hvordan startet prosjektet? – Prosjektet startet først ved en multimedia-workshop vi hadde på skolen med Marcus Bleasdale. Jeg besøkte Art Ranger for å høre om han var interessert i å delta i prosjektet, og han svarte ja. Min motivasjon for å jobbe med Art Ranger var enkelt og greit at jeg syns mannen er en interessant person. Han har en del interessante tanker og meninger om samfunnet vi lever i, og jeg ønsket å vise en ærlig presentasjon om hvordan han forholder seg til dette samfunnet. Prosjektet utviklet seg raskt under veiledning av Marcus, som er en fantastisk ressurs og svært lett å lære av.

 

Å høre skrittene i den tørre snøen
Under workshopen lå fokus på arbeid med multimedia, og det resulterte i en fire minutter lang film. Siden utviklet prosjektet seg videre med fokus på stillbilder under veiledning av Hans-Olav Forsang. Sluttresultatet ble presentert ved avgangsutstillingen ”Moments of Consequence” på Rådhusgalleriet i April 2014. Morten forklarer hvorfor akkurat dette prosjektet egner seg godt både i videoform og som stillbilder; – I dette prosjektet synes jeg det er viktig å høre fra mannen selv. Hvordan han snakker, og hva han snakker om. Det er bra at han får muligheten til å fortelle om seg selv på sin måte, han er jo svært bestemt når det gjelder valg av livsstil og hva han mener om det norske samfunnet. Det gir også et mer helhetlig inntrykk av hvordan han faktisk har valgt å leve når man kan høre skrittene hans i den tørre snøen og huggene fra vedøksa.

 

 

Photo of the day
Art Ranger kan kanskje høres ut som en særling, men er i Norge en anerkjent kunstner som jobber med både malerier og installasjoner. Mortens prosjekt om han har allerede fått medieoppmerksomhet både i lokalmiljøet i Fredrikstad og i sammenheng med Bilder Nordics avgangsutstilling i Oslo. Nylig ble prosjektet publisert av Photo District News i New York, på deres ”Photo of the Day”-blogg.

 

Fra party-miljø i Glasgow til Solviken campingplass
ART 107 er på mange måter en god oppsummering av Mortens fokus innen fotografi; Han liker å jobbe med særegne mennesker og grupper eller subkulturer, som gjør noe de ønsker å gjøre, uten å bry seg om andres meninger. Stilen er ofte delvis mørk, som en gjenspeiling av temaene han jobber med. Han har blant annet gjort flere prosjekt rundt skatere og skatemiljøet i Norge og undergrunns party-miljøet i Glasgow. Men ikke alle prosjekter er mørke og alvorlige. Som sin hovedoppgave på skolen leverte Morten prosjektet ”Ja, vi elsker camping” – et dypdykk i den norske camping-kulturen, som gir oss en fargerik presentasjon med glimt i øyet av et fenomen vi kanskje ikke tenker så mye over.

 

Veien videre
Da vi ringte Morten for intervju sto han midt på Øyafestivalen som fotograf for WiMP. For tiden freelancer han i Norge, mens drømmen videre er å reise ut i verden og finne nye steder, nye mennesker og nye kulturer å dokumentere.

 

Morten Frølich, f. 1992, oppvokst i Fredrikstad. Uteksaminert ved Bilder Nordic School of Photography i 2014. Bosatt i Fredrikstad. Jobbet med prosjektet ART 107 om anarkisten Art Ranger i et halvår. Prosjektet har siden fått mye mediepublisitet.