Tidenes Skeive Utstilling: Blitt sånn, født sånn

I år er det 45 år siden straffelovens kriminalisering av homofili ble opphevet. Pride Art feirer dette med en storslått utstilling i Rådhusgalleriet fra 25. juni, hvor 70 skeive kunstnere har bidratt til mer enn 500 kunstverk i form av foto, videokunst, maleri, installasjoner og mye mer. Vi har snakket med nestleder i den idealistiske kulturinstitusjonen Skeive Kunstnere, alumni Linnea Syversen, som forteller mer om utstillingen “Blitt Sånn, Født Sånn”. 
 
Linnea Syversen, uteksaminert fra Bilder Nordic i 2012, er en energisk og engasjert sjel. Med stor lidenskap og interesse for foto var det naturlig å bli en del av miljøet i Skeive Kunstnere da hun kom ut for to år siden. I år er hun nestleder i institusjonen, og har i tillegg ansvar for programmet til utstillingen.
 
– Det unike med vår utstilling er bredden i spekteret av kunstnernes utrykk og bakgrunn. Fra å stille ut i små lokaler rundt omkring i byen, som på gamle toalettet på Østbanen, har vi vokst betydelig og favner nå en gruppe på over 100 kunstnere fra hele landet. I tillegg til et stort nettverk av skeive kunstnere fra andre land. I år har vi med flere skeive kunstnere med flyktningebakgrunn, kunstnere med ulike minoritetsbakgrunner, som samiske kunstnere, unge skeive og barn av skeive familier, og vi inkluderer og tilrettelegger også for kunstnere som fortsatt er i skapet. Det er viktig for oss å vise et bredt spekter av identitet og livsuttrykk gjennom kunsten i en festival som har en unik publikumsbredde. Kunst har alltid vært viktig som våpen, kanal og verktøy i kampen for synliggjøring og rettigheter.
 
Fotoskolen Bilder Nordic School of Photography har intervjuet alumni Linnea Syversen I anledning utstillingsåpningen Blitt sånn, født sånn, som er en del av årets Oslo Pride
 
Skeive Kunstnere har siden 2001 har vært en sentral formidler av kulturuttrykk i den norske skeive bevegelsen. I 2007 fikk de innpass i Oslo Pride med utstillinger i Pride Park. Siden det har fokus vært å organisere utstillinger under festivalen med et stadig tettere samarbeid. I år ble Skeive Kunstnere inkludert som den fjerde hjørnesteinen i festivalen under fanen Pride Art, i tillegg til Pride Park, Pride Parade og det politiske verkstedet Pride House.
 
– Det har vært en utfordring, men samtidig en berikelse for den skeive bevegelsen å insistere på et så åpent, usensurert og usilet rom for kunst som viser mangfold. Her legges det til rette for et bredt spekter kunstverk, og ingen favorisering av de som fra før har god tilgang til det offentlige rom og den etablerte kulturarenaen. Utstillingen gir et unikt innblikk i subkultur og skeivt mangfold med at 70 kunstnere med bakgrunn fra 20 ulike land stiller ut kulturelle arbeider innen alle sjangere. På utstillingen kan man oppleve hele 500 kunstverk som foto, video, maleri, performance, installasjon, skulptur, tekst, håndarbeid, og mye mer, i tillegg til et fantastisk åpningsshow med bobler, bar, performance, konserter, dragshow og DJ.
 
Fotoskolen Bilder Nordic School of Photography har intervjuet alumni Linnea Syversen I anledning utstillingsåpningen Blitt sånn, født sånn, som er en del av årets Oslo Pride
 
Blant utstillerne finner man kunstnere med samisk bakgrunn, et 13 år gammelt par, som definerer seg som panseksuelle, som lager kunst sammen, en kunstner med psykisk utviklingshemming som tar opp viktigheten av seksuell identitet også for mennesker som er avhengig av pleie og kunstnere som definerer seg som “late bloomers”; som sent i livet oppdaget sin skeive identitet og kom ut av skapet. Utstillingen tar for seg mange ulike perspektiv og tema; ett av prosjektene som stilles ut er Gayging, en skulpturell utstilling av hjelpemidler som tolkes gjennom kjente skeive historiske personligheter som Oscar Wilde, Alf Prøysen, Devine og Tom of Finland. Flere skeive enn heterofile er alene, har ikke barn, har lite kontakt med familie og føler seg isolerte og verdiløse. Prosjektet setter fokus på utfordringer skeive møter i alderdommen, både av mangelen på idealer, holdninger til alderdom i det skeive miljøet og ikke minst hvordan et hetereonormativt hjelpeapparat mangler forståelse og rom for skeiv identitet og kultur. Dette kan gjøre at mange føler de må gå inn i skapet igjen og mister sin identitet når de blir avhengige av hjelpe og pleie fra helsevesenet.
 
Fotoskolen Bilder Nordic School of Photography har intervjuet alumni Linnea Syversen I anledning utstillingsåpningen Blitt sånn, født sånn, som er en del av årets Oslo Pride
 
– Det har vært og er knallhard jobbing nå i sluttfasen. Det minner meg litt om eksamenstiden fra Bilder Nordic. Tross at det er veldig hektisk nå, så elsker jeg det! Alt det positive som kommer av denne utstillingen gjør det definitivt verdt det. Vi har en utrolig dyktig og pedagogisk styreleder som gjør at jeg føler meg veldig trygg i prossessen. Utstillingen er et teamwork og det er mange i gruppa som jobber døgnet rundt for at vi skal bli ferdige i tide. 
 
Linnea stiller selv ut fire bilder og en motefilm, i tillegg er alumni Erik André Nes og Jenny Marie Hviding Schjerven representert med arbeider. Utstillingen åpner søndag 25. juni kl 14.00 på Rådhusgalleriet og står frem til 2. juli. Du kan se fullt program for vernissage og utstillingsperioden her.

 

Linnea Syversen, uteksaminert ved Bilder Nordic School of Photography i 2012. Aktuell med utstillingen Født sånn, Blitt sånn, på Rådhusgalleriet under Oslo Pride 2017. 

Instagram: @linneasyversenphotography