OM SKOLEN

Vår visjonEn internasjonal lærerstab

VÅR VISJON

Markedet for profesjonelt fotografi aldri har vært så stort som det er i dag. I en bransje som aldri står stille, søker aviser, magasiner, reklamebyråer og andre bildebrukere stadig nye måter å anvende fotografiet på. Kampen om seernes og lesernes oppmerksomhet er tøff, og kampen foregår på den visuelle arena. Det blir stadig viktigere å underholde, forføre og engasjere i kommunikasjonen, og dette gjøres best ved å engasjere flere sanser samtidig gjennom bilder, tekst og lyd. Derfor trengs det dyktige fotografer som mestrer å utvikle yrket med avanserte produksjoner.

Fotografens hverdag har blitt multimedial, og man må i dag produsere for både trykte og elektroniske medier. Klassisk fotografi av høy teknisk og kreativ kvalitet til trykte medier, og multimedieproduksjoner i kombinasjon med video, lyd, tekst, animasjoner og musikk til vår elektroniske hverdag. Samtidig som kommunikasjonen i samfunnet beveger seg i lynfart inn i elektroniske kanaler og samfunn, opplever vi også at det analoge fotografiet får sin renessanse, på lik linje med analoge musikk plater (LP). Analogt fotografi er en vintage uttrykksform med en saktere arbeidsprosess som på mange måter gjør det mer eksklusivt, noe vi ser tydelig i fine-art markedet.

En ny verden – med mange utfordringer, men med enda flere muligheter. Markedet har utviklet seg til å bli dynamisk og internasjonalt, og nye fotografer vil møte et grenseløst internasjonalt samfunn. Nye medier har skapt nye kommunikasjons-kanaler, og aldri før har en fotograf hatt muligheten til å nå så mange som i dag. Det er i dag behov for visuelle talenter, både innenfor og utenfor fotobransjen. Det trengs unge mennesker som forstår og kan snakke det nye språket.

Bilder Nordic er en fotoskole som ønsker å svare det nye kunnskapskravet med å tilby en målrettet utdanning som kombinerer fotografi, kommunikasjonslære, nye medier og forretningsdrift. Skolen drives av et felles engasjement for fotografi og har til enhver tid ca 170 fotostudenter og 40-50 fotografer som underviser.

Les om våre studietilbud her

 

EN INTERNASJONAL LÆRERSTAB

Skolen fremstår i dag som et sterkt kompetansemiljø og er blitt en gjensidig læringsarena for både fotostudenter, lærere og gjesteforelesere. Etter syv år i bransjen har vi i dag gleden å jobbe med flere av de fremste forografene i bransjen, og har bygget et sterkt internasjonalt samarbeid og nettverk som sjenerøst deler egen kunnskap og erfaring med andre. Vi har vært heldige som har hatt besøk av Cheryl Newman, Tim Walker, Arno Minkinnen, Brian Storm med flere. Se nedenfor for en større oversikt over faste forelesere og gjesteforelesere.

FASTE FORELESERE


Internasjonal fotograf, dokumentarfoto, historiefortelling, Marcus Bleasdale

Marcus Bleasdale
Marcus Bleasdale (UK) er hovedlærer innen redaksjonelt- og dokumentarfotografi. Han er medlem av byrået VII Photo Agency og er en av verdens ledende dokumentarfotografer. Hans fokusområder er menneskerettigheter og konfliktområder, og han har gitt ut flere fotobøker.

Fagområde: Porteføljeutvikling, presse/dokumentar.

Screen Shot 2014-09-19 at 15.38.54

Chris Harrison
Chris Harrison er fra Jarrow, England og har jobbet som fotograf de siste 20 årene. Han er utdannet fra Royal College of Art og hans arbeid er vist på gallerier og museer rundt om i verden inkludert Tate Britain og Les Rencontres d’Arles. Han har også gitt ut fotoboken “I belong Jarrow”.

Fagområde: Portefølje og personlig arbeid.

 

Fotolærer, motefotografi, fashion: Julie Pike

Julie Pike
Julie Pike er fagansvarlig for mote og er en av Norges fremste motefotografer. Med sin særegne stil har moteseriene hennes preget norske og internasjonale magasiner som Elle, Costume, Oyster, Nylon og Mirage.

Fagområde: Spesialisering mote. Se Julies arbeid her.

Kommunikasjonslære: Inge Helland

Inge Helland
Inge Helland er grunnlegger og kreativ leder av Bilder Nordic School of Photography. Han har bred erfaring innenfor prosjektstyring, som blant annet omfatter politisk arbeid for NHO, gründervirksomhet og ledelse.

Fagområde: Kreative prosesser, kommunikasjonslære og nye medier.

 

 

 

 

 

Amber Terranova
Amber Terranova er vikarierende kreativ og faglig leder ved Bilder Nordic våren 2013. Amber har blant annet jobbet som fotoredaktør for Photo District News, New York Magazine og Outside Magazine.

Fagområde: Regi og utvalg.

 

Fotolærer, reklamefoto, Bildekommunikasjon: Bård Ek

Bård Ek
Bård Ek er en av Norges fremste fotografer og har jobbet som kunst-, reklame- og motefotograf i snart 20 år. Han er opptatt av profesjonalitet i fotografyrket, og mener måten å lykkes på er gjennom hardt arbeid.

Fagområde: Bildekommunikasjon, Lyssetting.
Se Bårds arbeid her.

Studiofotograf, fotolærer, Calle Huth

Calle Huth
Calle Huth er en tidligere elev på Bilder Nordic, og jobber i dag som freelance-fotograf og er medgründer i et studiofellesskap. Calle er en teknisk og pedagogisk svært dyktig foreleser.

Fagområde: Kamera og kamerabruk, Lyssetting

 

Internasjonal fotograf, bilderedaktør, Cheryl Newman

Cheryl Newman
Cheryl Newman (UK) har jobbet som bilderedaktør i britiske The Telegraph Magazine i over ti år, og magasinet har i løpet av denne tiden sanket flere priser. Newman er kjent for å satse stort på unge talenter og for å tenke nytt når hun hyrer fotografer.

Fagområde: Porteføljeutvikling

Motefoto, Bjørn Opsahl

Bjørn Opsahl
Bjørn Opsahl kan skilte med en lang liste prestisjefylte oppdrag både innenfor motefotografering og artistportrettering. De fleste kjenner han fra TV3-produksjonen Top Model, i tillegg til omfattende arbeid for de norske motemagasinene.

Fagområde: Mote. Se Bjørns arbeid her.

Fotolærer, reklamefoto, studiofotograf, Isidor Åstrøm

Isidor Åstrøm
Isidor Åstrøm (NO) er en av Norges fremste reklamefotografer og skolens hovedlærer innen mote- og reklamefoto. Isidor er kjent for sin tekniske perfeksjonisme og unike kunnskap innenfor digital etterbehandling. Blant kundene hans finner vi Gilde, Bang & Olufsen, Ringnes og NSB.

Fagområde: Mote og reklame.

Photoshop, reklamefotograf, Ashley Cameron

Ashley Cameron
Reklamefotografen Ashley Cameron (UK) har i en årrekke vært i verdenstoppen i å skape bilder i Photoshop. På kundelisten hans står internasjonale konsern som Mercedes, Chrysler, British Airways, Ericsson og Yahoo.

Fagområde: Digitalt mørkerom. Se Ashleys arbeid her.

Kjell Brustad
Kjell Brustad har vært profesjonell fotograf i 25 år. Han har tidligere jobbet som pressefotograf, men har siden 1992 drevet eget studio med hovedvekt på reklame. Kjell har hatt to separatutstillinger og gitt ut en fotokunstbok sammen med Tor Åge Bringsværd.

Fagområde: Lyssetting, reklame. Se Kjells arbeid her.

Hans Otto Nesbø
Hans Otto Nesbø jobber som profesjonell kursholder innen digital bildebehandling, og er sertifisert i Photoshop, Dreamweaver, Flash og Aperture. Han har lang erfaring fra fotobransjen som portrett, reklame og reportasjefotograf, samt som kreativ leder i reklamebyrå.

Fagområde: Digitalt mørkerom

Robert Sannes
Robert Sannes er utdannet arkitekt, men jobber som kunstfotograf. Han har en unik evne for å fremme kreativitet og selvutvikling hos studentene, hans særegne og utradisjonelle undervisningsmetoder blir svært godt mottatt.

Fagområde: Bildekommunikasjon. Se Roberts arbeid her.

 

LP Lorentz
LP Lorentz har de siste årene markert seg som en av landets beste reklame-, portrett- og livsstilsfotografer. Teknisk perfeksjon er gjennomgående i arbeidene hans, en kunnskap han generøst deler med studentene med en smittende entusiasme.

Fagområde: Portrettering, livsstil. Se LPs arbeid her.

Even Knudsen
Even Knudsen uteksaminerte fra Bilder Nordic i 2009 og startet allerede i 2011 retusjbyrået Kill Your Image sammen med Nicolai Strøm. På kundelisten står blant andre Bjørn Opsahl, Jørgen Gomnæs, Elle, Costume, Harpers Bazaar, Personae og Vogue.

Fagområde: Digitalt mørkerom. Se Kill Your Images arbeid her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GJESTEFORELESERE

I tillegg til våre faste lærere, har vi også en stadig voksende stab av gjesteforelesere. Vi er alltid på utkikk etter nye lærerkrefter som kan inspirere og tilføre våre studenter ny kunnskap. Dette er en oversikt over de som er eller har vært gjesteforelesere på skolen.


Toyin Ibidapo

Toyin Ibidapo er en av englands lovende motefotografer. I 2009 ble hun utnevnt som «The next big thing» av Tim Walker i et intervju med British Journal of Photography. Hun ble oppdaget gjennom sine personlige arbeid, blant annet prosjektet «Cult of Boys» som kom ut i bokform.

Fagområde: Moteworkshops. Se Toyins arbeid her.


Jeff Cowen
Jeff Cowen er kjent for sin maleriske stil innen fine-art fotografi. Han er representert av fler ledende gallerier rundt om i verden, og arbeidet hans har vært en del av over hundre samlinger og utstillinger.

Fagområde: Fine art workshops. Se Jeffs arbeid her.

Tim Walker
Tim Walker (UK) tok sin første serie for Vogue allerede som 25-åring og har vært et fast innslag i bladet de siste ti årene. Han var Richard Avedsons assistent i New York, før han selv slo gjennom som en av vår tids største motefotografer med sin eventyrlige bilder.

Fagområde: Workshops. Se Tims arbeid her.

Marie Sjøvold
Marie Sjøvold er et av Norges største fototalenter, og til tross for sin unge alder har hun allerede gjort seg bemerket internasjonalt – både innen kunst – og dokumentarfoto. I 2009 ble hun nominert til den prestisjetunge stipendet  «The Magnum Expression Awards.»

Fagområde: Porteføljeutvikling. Se Maries arbeid her.

Stephanie Sinclair
Stephanie Sinclair (US) er en del av bildebyrået VII, der hun er kjent for å få en unik tilgang til følsomme menneskerettighetstematikker verden over. Hun har mottatt en rekke priser for prosjektene sine, og var en av få inviterte til den prestisjefylte Joop Swart Masterclass.
Fagområde: Workshops. Se Stephanies arbeid her.

Espen Rasmussen
Espen Rasmussen jobber i dag som bildesjef i VG, og er en anerkjent fotograf både nasjonalt og internasjonalt. I 2008 kom han på Photo District News’ sin prestisjetunge liste over neste generasjons mest interessante dokumentar-fotografer.

Fagområde: Multimedia. Se Espens arbeid her.

Bjørn Delebekk
Bjørn Delebekk er kanskje Norges beste sportfotograf og har en unik evne til å være på plass der det skjer. Han har lang fartstid som fotograf i VG og har vunnet en rekke priser for bildene sine – både nasjonalt og internasjonalt.

Fagområde: Workshops, sport.

Knut Egil Wang
Knut Egil Wang er en frilans pressefotograf med flere Årets bilde-priser bak seg. Han har deltatt på prestisjetunge Joop Swart Masterclass og ga i 2008 ut fotoboken «Traktorland». Wang er tilknyttet bildebyrået Moment.

Fagområder: Workshops. Se mer av Knuts arbeid her.

Ron Haviv
Ron Haviv er en prisvinnende fotojournalist med en rekke bøker og utstillinger bak seg. Han er kjent for sine bilder av konflikter og humanitære kriser, som setter fokus på menneskerettigheter. Er medlem og grunnlegger av VII.

Fagområde: Workshops. Se Rons arbeid her

Arno Rafael Minkkinen
Arno Rafael Minkkinen er fotograf, kurator, lærer og skribent. Med seg selv som motiv, har han i 40 år skapt umanipulerte bilder av det nakne mennesket i samspill med naturen. Minkkinens fotografier har blitt stilt ut over store deler av verden, og utgitt i seks bøker.

Fagområde: Workshops. Se Arnos arbeid her

 

Signe Vilstrup
Signe Vilstup (DK) er en ung motefotograf som allerede har markert seg i toppsjiktet i Skandinavia. På kundelisten hennes finner vi kjente brands som Pilgrim, Vero Moda, Day og B-Young, og moteseriene hennes kan ses i motemagasiner over hele Europa.

Fagområde: Workshops, mote. Se Signes arbeid her.

Oddleiv Apneseth
Oddleiv Apneseth jobbet mange år som fotograf i BT, men driver nå som frilanser. I 2008 fikk han stipend fra Fritt ord for å dokumentere livet i hjembygda Jølster i ett år, et prosjekt som resulterte i utstillinger og bok. Apneseth har vunnet priser i Årets bilde og World Press Photo.

Fagområde: Workshops

Peter Dench
Peter Dench (UK) er kjent for sine lekne og direkte fotografier, noe som har skaffet han jobber for blant andre TIME, New York Times Magazine, STERN, GEO og GQ. Den London-baserte fotografen ble ranket som nr 2 i Sony World Photography Awards i 2010.

Fagområde: Worskhops. Se Peters arbeid her.

Valerie Phillips
Valerie Phillips (US) er kjent for sin rå og direkte bildestil. Den London-baserte fotografen har portrettert alt fra Amy Winehouse til Sienna Miller, utgitt seks bøker og hatt utstillinger  i New York, Barcelona og Tokyo.

Fagområde: Workshops. Se Valeries arbeid her.


Massimo Leardini
Massimo Leardini har med sin særegne stil markert seg som en av de mest populære fotografene i Norge. Den italienskfødte fotografen har bodd og jobbet i Norge i vel 20 år og har vunnet en rekke priser og utmerkelser.

Fagområde:  Portrettering. Se Massimos arbeid her.

Jonas Bendiksen
Som første og eneste norske fotograf i det prestisjetunge bildebyrået Magnum Photos har Jonas Bendiksen nådd nye høyder i norsk fotojournalistikk. Han har fått arbeidene sine publisert i National Geographic, Vanity Fair, GEO og The Sunday Times Magazine.

Fagområde: Workshops. Se Jonas sitt arbeid her.

William Ropp
William Ropp (FR) er kjent for sin særegne portretteringsstil. Hans svart-hvitt fotografier er å finne på renommerte kunstinstitusjoner verden over, og han har i løpet av de siste fem årene gitt ut fem fotobøker.

Fagområde: Workshops. Se Williams arbeid her.

Terje Bringedal
Terje Bringedal er fotograf i VG og leder for Pressefotografenes klubb (PK). Han er ildsjelen bak den årlige Dok-festivalen, og i 2009 ble han tildelt Trym-prisen for sitt engasjement for andre kollegaers ve og vel.

Fagområde: Workshops

Agnete Brun
Agnete Brun har gjort seg bemerket med sine fargesterke portretter som hver lørdag pryder forsiden på Dagbladets Magasinet. I 2001 fikk hun som første kvinne Fotografiprisen, Norges Fotografforbunds Hederspris.

Fagområde: Workshops. Se Agnetes arbeid her.

Alexander Hagstadius
Alexander Hagstadius (S) tar oppdrag som reklamefotograf for flere store reklamebyråer og firmaer i Norge og Sverige. Han gjør også personlige prosjekter, og har gitt ut flere bøker og hatt en rekke utstillinger.

Fagområde: Workshops.
Se Alexanders arbeid her.

Anders Petersen
Anders Petersen (SE) er kjent for sine intime og personlige dokumentarbilder i sort/hvitt. Han slo gjennom med boken «Cafe Lehmitz» i 1978, og har siden gitt ut flere bøker. Petersen har vunnet en rekke priser og underviser i fotografi både i flere land.

Fagområde: Workshops. Se Anders sitt arbeid her

Rune Johansen
Rune Johansen slo gjennom som fotograf med boken «Hiv mannskjiten» i 2004, og har siden gitt ut fem bøker og deltatt i en rekke utstillinger. Johansens bilder skildrer norsk, og spesielt nordnorsk, kultur på en underfundig og annerledes måte.

Fagområde: Workshops. Se Runes arbeid her