Malin Longva – Ferden ikke slutt

 

Malin Longva gikk grunnutdanning ved Bilder Nordic School of Photography og har jobbet som fotograf i 3 år. Nå er hun aktuell med sin soloutstilling ‘Ferden ikke slutt’ hvor hun viser nostalgiske landskapsbilder. Utstillingen står fra 20. til 27. april hos CYAN.

 

Bildene er tatt analogt, med et enkelt kamera, for å distansere meg fra det tekniske og det vurderende blikket. Og også for at selve fotograferingen ikke skal forstyrre mitt værende i øyeblikket. Slik ønsker jeg å dele mine opplevelser. Både det terapeutiske ved å reise uten et fast mål, og det å finne tilbake til den samme roen i etterkant av reisen når man er tilbake i hverdagslivet.

 

Malin var med på å starte opp Kontorfellesskapet i Damstredet 8 hvor hun jobber sammen med andre fotografer, filmskapere og grafiske designere. Hun jobber til daglig med foto og film på en dokumentarisk og konseptuell måte.

 

Jeg har mange prosjekter jeg jobber med parallellt. Har en lang liste med prosjekter som er påbegynt eller i en planleggingsprosess. (Kan ikke huske sist gang jeg kjedet meg) Fokuset mitt nå er denne utstillingen, en visuell-ep, og diverse personlige prosjekt.

 

Om utstillingen og bakgrunnen for prosjektet

Prosjektet jeg stiller ut heter ‘Ferden ikke slutt’ og kort beskrevet så er det konseptuelle landskapsfotografier med malerisk tilnærmelse. Det startet med tanken om å skape fotografier som puster og lever på et vis, og med det plantet i underbevisstheten startet jeg i en ende. Dette er første del av en serie som jeg har planer om å fortsette med og utvikle gjennom årene.

 

Jeg gjør ting, og så blir de ting. Ofte finner jeg ut av hvorfor jeg gjør ting etter at jeg har gjort det. Jeg stiller vanligvis ingen andre krav til meg selv enn at jeg skal gjøre det jeg tenker. Hvilken rolle jeg har som kunstner er også uklart for meg, og jeg har ikke lagt så mye tanker i det. Etterhvert ønsker jeg å finne mine måter å vise andre sine perspektiv på, og da har jeg tanker om hvilke problemstillinger jeg ønsker å utforske. Nå viser jeg for det meste det jeg ser, og mitt perspektiv. Så kan andre vurdere om det har verdi for de.

 

 

Arbeidsprosessen

Det har vært hovedsakelig en lærerik, fin og leken prosess. Har bare hatt utstilling sammen med andre før, så etter forberedelsene til denne utstillingen føler jeg meg mer rustet og erfaren.

 

Når det gjelder arbeidsmetode fotograferer jeg som oftes intuitivt. Jeg dokumenterer det jeg føler at jeg burde dokumentere, å så setter jeg sammen til en serie eller en film i etterkant. Andre ganger har jeg mer konkrete tanker. Som for eksempel når jeg forsto at bestefaren min ikke hadde lenge igjen å leve. Da ønsket jeg å fange den overgangen i livet og de tankene han gjorde seg i de portrettene jeg tok av han.

 

Inspirasjon

Jeg prøver å skille mellom det som inspirer med og det som driver meg. Inspirasjon er påminnelser om hva du allerede har i deg, og for meg hjelper det ofte å lytte til musikk, lese tekster, og se på filmer som kan gjøre det for meg.

 

Det som driver meg er ønsket om å fange tid. Det er et kontrollbehov jeg er glad for at jeg har.

Når det gjelder dette prosjektet ønsket jeg å fange det jeg så når jeg stoppet opp og tok en mental pause. Eller kanskje jeg tok mentale pauser for å fange det jeg så. En positiv prosess var/er det uansett.

 

Spennende fotografer å følge

Her har jeg mange gode venner jeg vil sette på listen, men ser jeg bort fra de vil jeg nevne Todd Hiddo, Nicola Odeman, og Gueorgui Pinkhassov. De ser jeg ofte til.

 

Utdanningen
Å studere fotografi har vært et så naturlig valg, at jeg nesten ikke husker at jeg tok det. Jeg hadde fotografert i mange år, men følte et behov for å ta et seriøst valg i retning mot å bli en profesjonell fotograf. I etterkant ser jeg at det har ført til en personlig utvikling mer en noe.

 

Bra arbeidsflyt var veldig viktig for meg å lære, og erfaringen som er i det å samarbeide og samtale med andre fotografer er gull verdt. Det er utrolig interessant å lære om hvorfor andre fotograferer, og om de som mennesker. I tillegg er det uveruderlig med foreleserer som ser verdien i arbeidet ditt og som kan pushe deg videre.

 

Tips til avgangselevene
Hva med ‘Gjør det, og fortsett med å gjøre det’. Det er mange som er usikre på om de vil starte på en utdannelse, eller på hva de skal gjøre etter de er ferdig. Når man ikke vet hva man vil gjøre, må man bare gjøre noe. Bare gjør, og bare fortsett. Litt kryptisk, men det jeg mener er at man aldri skal la seg selv vente. Test ut, lær, gjør, fullfør

 

Malin Longva, f. 1989 er bosatt i Oslo. Longva jobber med ulike prosjekter innen foto og film. Hun ble uteksaminert ved Bilder Nordic i 2014.

Instagram: @voivoichristin