ALUMNIPROSJEKT: Oslo-Beirut med Sebastian Dahl

 Alle foto: Sebastian Dahl

24 år gamle Sebastian Dahl fullførte det toårige programmet ved Bilder Nordic i 2011, og har siden jobbet som freelance-fotograf. I september la han ut på en tre måneders fotografisk reise fra Oslo til Beirut. Fremkomstmiddelet? Haiking. 

Når vi spør Sebastian hva som fikk ham til å begi seg ut på en reise gjennom Europa med kun en ryggsekk og kamera får vi et innblikk i en fotograf som engasjerer seg både i samfunn og egen utvikling.
- Jeg har flyttet til Midtøsten for å fortsette å utvikle fotografiet mitt og lære meg arabisk. Jeg gjorde prosjektene på vei hit for å ikke være en turist med kamera og for å øke sjansene til å ende opp med brukbart foto-materiale. Nå bruker jeg bildene fra turen som et bevis på at vi lever i en verden hvor vi ikke trenger å være redde for våre naboer, en verden hvor det går an å spørre en fremmed person om skyss og/eller ett sted å sove. Dette er viktig for meg fordi jeg tror at media generelt har en tendens til å stigmatisere og sensasjonalisere alt mulig, noe som har som direkte konsekvens at et økende antall mennesker blir redde og gjerrige.

Men et prosjekt i dette omfanget krever mer enn bare lysten til å reise. Hvordan forberedte Sebastian seg på reisen?
- På skolen lærte jeg mange ting, blant annet viktigheten av historiefortelling og konseptutvikling. Takket være den kunnskapen brukte jeg tiden før jeg reiste på å finne ut av hvordan jeg kunne gjøre denne reisen til et interessant fotoprosjekt. Det var egentlig ingen overraskelse at min tidligere lærer fra Bilder Nordic, Damian Heinisch, var villig til å ta seg tid til å hjelpe meg med prosjektet mitt. Vi tok diskusjonen over en øl på Cafe Sara og jeg så mye klarere hvordan jeg best kunne gå frem med prosjektet. Han er virkelig en av de mest pedagogiske, smarte og hjelpsomme personene jeg vet om.

Et prosjekt som dette er jo ganske uvanlig, og det virker nesten opplagt at et slikt prosjekt vil bli lagt merke til. Har du fått noen henvendelser fra media om prosjektet?

- Ja, til min store overraskelse har jeg fått en del oppmerksomhet i media. Jeg har vært på Libanesisk TV, blitt intervjuet av en rekke lokale og utenlandske nettsider og magasiner og blitt lagt på Tumblr sine egen «photographers spotlight» liste. I tillegg til det har jeg fått flere tusen nye følgere på bloggen. Det føles litt rart, spesielt siden jeg er langt fra å være i mål med mine fotografiske ferdigheter. Jeg har ekstremt mye igjen å lære for å bli den dyktige fotografen jeg har lyst til å bli. Når det er sagt er jeg veldig glad for at jeg får spredt mitt budskap om at vi lever i en verden full av særdeles gode og hjelpsomme mennesker.

 

Den tre måneder lange reisen resulterte i fire forskjellige prosjekter; Portraits from the road, Right side window, I slept here og Passengers. Du kan lese mer om prosjektene og hva Sebastian ønsket å formidle med dem i dette intervjuet med Petapixel.

 

Du kan følge Sebastians arbeid via bloggen http://blog.sebastiandahl.com eller twitter twitter.com/sebastiaen.

 

Her ser du et utvalg bilder fra prosjektet Passengers: